Slavko Lauš
0

Sve škole u Mostaru započele s devetogodišnjim obrazovanjem

FENA
Foto ilustracija
Foto ilustracija
U svim školama na području Mostara danas je započela nastava za učenike prvih razreda po devetogodišnjem planu i programu, izjavio je za Fenu predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Slavko Lauš.

Lauš nije želio komentirati zbog čega nastava u nekim školama na području HNK-a nije započela, već je samo napomenuo da je bilo dovoljno vremena da se osnovne škole prilagode za devetogodišnje obrazovanje.

"Ono što samo mogu reći je da treba poštovati institucije, Zavod za školstvo i resorno kantonalno ministarstvo i sve će biti u redu", poručio je Lauš, dodavši da za sada nema potpunu informaciju o tome koje osnovne škole u HNK-u nisu započele nastavu po devetogodišnjem planu i programu.

Prema informacijama koje smo uspjeli dobiti od direktora pojedinih škola, nastava za učenike prvih razreda po devetogodišnjem planu i programu nije započela u većini osnovnih škola na području HNK-a, izuzev Mostara.

Direktori škola većinom su nedolazak djece opravdali nedostatkom tehničko-materijalnih uvjeta za uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja.

Devetogodišnje obrazovanje od prije se provodi u školama HNK-a koje nastavu izvode na bosanskom jeziku, a od ove godine se trebalo uvesti i u škole koje rade na hrvatskom jeziku.

Problem se pojavio svega nekoliko dana prije početka nove školske godine kada je predsjednik Vlade HNK-a Srećko Boras pozvao roditelje da ne šalju djecu u prve razrede, jer se nisu stekli uvjeti za početak devetogodišnjeg obrazovanja, a zatim su taj poziv ponovili i pojedini članovi roditeljskih odbora.

Kantonalni ministar obrazovanja Esad Dželilović ranije je izjavio da su uvjeti za uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja u sve škole u HNK-u davno ispunjeni, no danas ga nismo uspjeli kontaktirati kako bi nam dao svoje viđenje novonastale situacije.