{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Sve popularnija u BiH: Krav Maga je borba bez časti i pravila

S
2.12.2011. u 20:30
0
101
Sve popularnija u BiH: Krav Maga je borba bez časti i pravila
0
Borba bez časti i pravila, optimalan sistem samoodbrane nastao u Izraelu, pod pritiskom realnih životnih zahtjeva, ili jednostavnije rečeno Krav Maga borilačka je vještina koja svakim danom u Sarajevu privlači sve više poklonika.
Najefikasniji sistem

Osnivač ove metode je Imi Lichtenfeld, a nastavili su je razvijati i modificirati vrhunski instruktori Međunarodne Krav Maga federacije (IKMF). Ovaj sistem samoodbrane danas priznaju i izraelske odbrambene snage, vojske, policijski odredi i tajne službe iz čitavog svijeta.

Kako nam je rekao Ervin Sućeska, direktor IKMF za BiH, primarna koncepcija je samoodbrana i trenutno predstavlja najefikasniji sistem samoodbrane u svijetu.

"Koncipirana je tako da se iz tehnika odbrane izvode i tehnike napada koje privremeno onesposobljavaju napadača. Razlika između Krav Mage i drugih vještina jeste to što se odbrana i napad vrše istovremeno, što osobi koja se brani omogućava puno bržu reakciju koja je posebno značajna i dolazi do izražaja kod osoba koje nemaju dugogodišnje znanje i praksu bavljenja borilačkim vještinama. Dakle, da bi se ovladalo osnovnim tehnikama Krav Mage nije potrebno mnogo vremena niti borilačkog predznanja, potrebno je malo redovitosti na treninzima i malo dobre volje", rekao je Sućeska za naš portal.

Dva certificirana kluba

Krav Maga nema pitanje časti, kao ni pravila. Sućeska to smatra opravdanim.

"Stavite se u psihološko stanje osobe koja je odlučila da vas napadne! Ta osoba je svjesno ili nesvjesno odlučila da vam nanese tjelesne povrede, nekada s lakšim posljedicama, a nekada, čemu smo danas često svjedoci, i sa smrtonosnim posljedicama, a sve s ciljem ostvarenja zanemarivog cilja u vidu neke materijalne koristi (novca, mobitela, lančića...). Dodajte na to da je danas hladno i vatreno oružje relativno dostupno svima te da su nekada napadači u alkoholiziranom ili drogiranom stanju sa izraženom agresivnošću, dobijete situaciju kao da ste na ratištu. Ipak, osnovna filozofija treninga i obuke je situacija 'on ili ja' u okruženju gdje bi poraz bio smrtonosan. Krav Maga ima za cilj da praktikanta obuči kako prvenstveno izbjeći sukob, a ako do njega dođe, kako onesposobiti napadača u onoj mjeri koliko je potrebno da se udaljimo s mjesta napada i pozovemo policiju", objasnio je Sućeska metode Krav Mage.

U Sarajevu, odnosno BiH, za sada postoje dva certificirana i ovlaštena kluba sa profesionalnim kadrom koja se bave ovom vještinom. Sućeska je pozvao sve klubove koji se bave Krav Magom da se jave kako bi postali dio IKMF-a u BiH.

Privlačna ljudima

"Mjesta ima dovoljno za sve, a naša vrata su otvorena za svakoga. Imamo kompletan video i printani materijal koji će biti na raspolaganju, kao i sama prilika za sticanje internacionalnih znanja i certifikacije u nadolazećim seminarima. Krav Maga je najefikasniji i najpopularniji sistem samoodbrane u svijetu danas i naš cilj, kao IKMF predstavnika, i mene kao direktora za cjelokupnu teritoriju BiH, jeste širenje ove vještine i u druge gradove ove lijepe zemlje. Ovdje ponovo naglašavam to 'certificirano i profesionalno' jer je za bavljenje ovom vještinom potrebna zaista vrhunska podloga u vidu certificiranog kadra koji će provoditi pravilno prakticiranje ove vještine. Polovničnost koja se prakticira na našim prostorima, poput 'skidanja' videa iz različitih izvora nije opcija ni rješenje, niti se to uklapa u globalnu viziju IKMF-a. Krav Maga je jednostavan sistem koji se kod svakog pojedinca gradi vremenom, a sada svi građani BiH imaju priliku da uče Krav Magu po IKMF profesionalnim pravilima i normama", rekao je Sućeska.

Ova vještina privlači ljude zbog jedinstvenog i logičnog pristupa. Za razliku od nekih borilačkih vještina nema pojaseva, kata ili spiritualnog uvoda u bavljenje borilačkim vještinama. Laka je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instinktivno i može se koristiti u stresnim uslovima. Jedna od najvažnijih komponenti je jedinstvenost pedagogije, metodologije i načina obuke.

"Praktična metoda borbe krasi Krav Magu, koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada te se s razlogom danas smatra optimalnim odbrambenim sistemom borbe. Krav Maga podučava samoobrani, borilačkim i borbenim vještinama, kao i vještini zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja", rekao je Sućeska.

Ova borilačka vještina posebno je pristupačna i djevojkama, jer tretira koncept ženske samoodbrane i prevencije nasilja nad ženama. Krav Maga je izgradila zaseban segment tehnika samoodbrane namijenjen isključivo ženama.

Dio svjetske mreže

"Časove samoodbrane pohađaju žene različitih dobi i profila – djevojke, studentice, domaćice, zaposlene žene, majke, žene zaposlene u vojsci i policiji, bivše sportašice, sve one koje imaju potrebu i želju da se osjećaju zaštićeno", rekao je Sućeska.

Pozitivna vijest za klubove je činjenica da je Međunarodna Krav Maga federacija u svoje članstvo, kao punopravnu članicu, primila i BiH, čime je naša zemlja postala dio međunarodne mreže u kojoj je više od 40 zemalja svijeta.

"Naša zemlja je uvrštena i u redovni kalendar događaja (seminari/certifikacije) za sljedeću godinu. Pored toga što ovaj sport u BiH podiže na viši nivo, to je ujedno i prilika za naše klubove/pojedince za sticanje internacionalnog znanja iz različitih oblasti ove vještine, ali i za sticanje certificiranih znanja kroz polaganje ispita. Također, činjenica da su svi IKMF događaji vrlo posjećeni u svijetu, ukazuje i na mogućnost dodatne finansijske injekcije za ovdašnji turizam", izjavio je Sućeska za naš portal.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: