KCUS
0

"Sve mjere koje poduzimamo su u korist naših pacijenata"

FENA
Ginekološko-akušerska klinika u Sarajevu
Ginekološko-akušerska klinika u Sarajevu
Nakon što su u subotu u Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu porodilje premještene iz svojih soba u podrumske prostorije te zdravstvene ustanove i panike koja je zbog toga zavladala među porodiljama Pres-služba KCUS-a oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem se navodi da su sve mjere koje se poduzimaju u korist pacijenata.

"Zdravstveni sistem je visokorizičan sistem, i to je činjenica koja mora biti poznata javnosti. lntrahospitalne infekcije su problem svih svjetskih medicinskih centara, posebno hirurških disciplina", navodi se u saopćenju.

Prema saopćenju KCUS-a "opće mjere koje se poduzimaju da bi se spriječila pojava intrahospitalnih infekcija, koje se pojačavaju u ljetnim mjesecima (zbog povišenih temperatura povećana je i mogućnost infekcija), jesu redovno uzimanje mikrobioloških briseva svim zaposlenicima, kao i studentima i učenicima koji obavljaju praksu u našim prostorima u svim organizacionim jedinicama".

"Uzimaju se brisevi sa svih raspoloživih površina (operacione sale, porođajne sale, sobe pacijenata, sobe novorođenčadi, namještaj, instrumenti, veš)", navodi se.

Ističu da je otežavajuća okolnost činjenica da ogroman broj pacijenata koji cirkulira KCUS-om ima različite higijenske navike, "tako da ih stalno moramo upozoravati o poštivanju kućnog reda".

"Da biste stekli pravilan uvid o ogromnom broju usluga koje ostvarimo u toku godine i koliko pacijenata prođe kroz Kliniku za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a, uključujući i njihovu pratnju i posjete, prezentiramo vam zvanični izvještaj o broju učinjenih usluga u 2009. godini", navodi se u saopćenju.

Prema tom izvještaju u spomenutom periodu urađeno je 4.357 operacija, 2.982 ambulantne operacije, 28.232 ambulantno-konzilijarna pregleda, 41.185 dijagnostičkih procedura te 3.878 poroda.

"U tom smislu pokušavamo zatražiti od naših pacijenata i od članova njihovih porodica razumijevanje pri našem zahtjevu za reduciranjem posjeta (u obilazak jednoj pacijentici dođe 5-6 članova porodica, obično s malom djecom, koja mogu biti izvor raznih infekcija).

Sve mjere koje poduzimamo su u korist naših pacijenata i bili bismo zahvalni javnosti da to prihvate.

Ističemo da su svi uzeti brisevi uposlenika i navedenih površina čisti, o čemu postoji egzaktna dokumentacija Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

Ukoliko se desi da se neka bakterija izoluje u nekom od briseva zaposlenika, isti se odmah uklanja s radnog mjesta, upućuje na Ijekarski tretman, nakon čega mu se ponavljaju brisevi u više navrata. Tek ako je svaki ponovljeni od tri čist, vraća se na posao", saopćeno je iz Pres-službe KCUS-a.