BiH
111

Sve manje mladih u Bosanskom Petrovcu: "Ovoj općini niko ne želi pomoći"

Piše: M. N.
Bosanski Petrovac se nalazi na raskrsnici puteva Bihać-Jajce-Knin, u Petrovačkom polju, i rodno je mjesto četiri velikana: književnika i akademika Skendera Kulenovića, slikara Jovana Bijelića, književnika Ahmeta Hromadžića i akademskog slikara Mersada Berbera.

Riječ je o malom mjestu smještenom između planina Osječenice, Klekovače i Grmeča na nadmorskoj visini od 664 metara, u kojem, prema nezvaničnim podacima, živi blizu 7.000 ljudi. Kako je u razgovoru za Klix.ba rekao Raif Muhamedbegović, službenik za odnose s javnošću Općine Bosanski Petrovac, život u ovom mjestu dijeli sudbinu BiH, te se teška situacija odražava i na ovu općinu.

"Općina Bosanski Petrovac radi značajne projekte na uređenju infrastrukture. Grade se vodovodi, samo ove godine izgradili smo 10 kilometara novog kanalizacionog sistema, obnavljaju se putevi, postavlja rasvjeta... Održava se jedan kontinuitet poboljšavanja uslova života. Sigurno su bolji uslovi života, nego prethodnih godina", rekao nam je Muhamedbegović.

Mali broj stanovnika

Prema posljednjim statističkim podacima, u Bosanskom Petrovcu je 1.113 zaposlenih i 1.098 nezaposlenih osoba, što znači da je stopa nezaposlenosti nešto ispod 50 posto. Muhamedbegović kaže da je ovo bolji statistički podatak od prosjeka Kantona, jer je u nekim općinama Kantona registrirani broj nezaposlenih dvostruko veći.

"Problem je u tome što ova općina ima malo stanovnika, uz to je i nerazvijena. Ipak, u ovoj općini ima nekoliko privrednih subjekata u prerađivačkom sektoru, koji uspješno rade. To su fabrike za proizvodnju aluminijske stolarije, čija kompletna proizvodnja ide u izvoz. Drvna industrija, i eksploatacija drveta, sa poljoprivredom i stočarstvom, grane su koje upošljavanju najviše radnika", kaže Muhamedbegović.

Nažalost, u Bosanskom Petrovcu sve je manje mladih ljudi, što zbog modernih trendova, što zbog ekonomske situacije u našoj zemlji.

"Ma koliko se mi trudili da poboljšamo život za mlade, bez otvaranja radnih mjesta nećemo uspjeti zadovoljiti potrebe sadašnjih generacija, koje žele sve što imaju mladi u drugim sredinama. Zato smo se posvetili pronalasku investitora koji će uposliti one koji žele raditi. Pred nama je sada prilika, nakon što je nedavno Bingo iz Tuzle kupio fabriku Novitet u Bosanskom Petrovcu. Otvaranjem tržnog centra i proizvodnih pogona očekujemo da će se ovdje uposliti blizu 100 osoba, što je 10 posto nezaposlenih. To su kompletne dvije školske generacije, a indirektno će se angažirati još i više. Značajan je to impuls za mlade koji će uz stabilno radno mjesto moći ostvariti i druge potrebe, te ostati ovdje", rekao je Muhamedbegović.

Pljačka šuma

Istakao je kako Bosanski Petrovac najviše "boli" pljačka njihovih šuma, ugrožavanje vodoopskrbnih zona, narušavanje vjekovnih postavki ovog kraja, a sve to će to, kaže, morati riješiti sami, jer im niko ne želi pomoći.

"U posljednjih nekoliko godina sve smo pokušali u namjeri da dobijemo to što nam pripada. Međutim, bez uspjeha. Nameću nam se još pogubnije solucije i 'rješenja' u vidu nekih prednacrta zakona i sl. U svakom slučaju najavljujemo formiranje sopstvenog preduzeća, zabranu sječe i novu budućnost ovoj petrovačkoj općini. Osim naše, postoji još nekoliko općina koje su direktno ugrožene nepostojanjem federalnog zakona o šumama, a sve nas apsolutno podržava Savez općina i gradova u ovoj namjeri", kazao je Muhamedbegović.

Ova mala općina donedavno nije imala banku, ali taj problem će biti riješen 11. decembra, kada se otvara poslovnica BBI banke. Muhamedbegović kaže da je to bio veliki problem za građane, ali da je mnogo veći nepostojanje zakona o šumama FBiH koji je osiromašio ovu općinu.

"Bosanski Petrovac svoje prirodno bogatstvo ne može staviti u funkciju lokalnog razvoja, jer već šest godina, pa i duže, neko se poigrava donošenjem Zakona o šumama, stavljajući nas u robovski status. Svima je poznato da Podružnica Šumarija Bosanski Petrovac ima najveći plan sječa u ŠPD Unsko-sanske šume d.o.o. Bosanska Krupa i predviđeno je da Planom za 2015. godinu posječe 187.936 m3 (bruto mase). Za 2015. godinu planirani prihodi u Šumariji Bosanski Petrovac su 12.202.077 KM, a rashodi 9.729.551KM i čista dobit 2.540.263 KM. Čista dobit iz šuma nije planirana za Općinu Bosanski Petrovac. To koriste neki drugi čiji je doprinos u ukupnoj drvnoj masi minoran ili nikakav. To je suštinski problem ove općine i zbog toga smo postali nerazvijena općina, zbog toga je banka problem, zbog toga je natalitet problem...", istakao je Muhamedbegović.

Riznica historijskih i arheoloških spomenika

Uprkos problemima, stanovnici se ponose ovom općinom i ističu kako imaju dosta toga ponuditi posjetiocima i turistima. Tu su planine i polja, blagodati prirode koje su oblikovale jedinstven kulturno-historijski i prirodni prostor.

"Bosanski Petrovac je riznica historijskih i arheoloških spomenika, pogodan za historijski turizam i istraživače. Malo je gradova u bivšoj jugoslaviji koji imaju tako bogatu slobodarsku tradiciju u borbi protiv fašizma kao Bosanski Petrovac. Ne mogu da ne spomenem prirodu i mogućnosti za seoski turizam i tzv. aktivan odmor. Mogućnosti za biciklizam, planinarenje, odmor na čistom zraku... su velike. Zanimljiv primjer aktivnog turizma pokazali su grupa off-road vozača iz Slovenije koji su ove godine dolazili i uživali u vožnji. Turizam treba velike i ozbiljne investitore, ali do sada ih nije bilo, a vjerujem da će u budućnosti biti puno više", rekao je Muhamedbegović.

Ipak, najveći ponos su im ljudi - Srbi i Bošnjaci.

"U Bosanskom Petrovcu kao nigdje u Bosni i Hercegovini žive ove dvije nacionalne grupe u u suživotu i toleranciji", naglasio je Muhamedbegović.

Kao naselje, Bosanski Petrovac je postojao i u rimsko doba kao raskrsnica puteva tada najmoćnijeg Rimskog carstva, a Konstantin Porfirogenet ga spominje 950. godine pod nazivom Pset. Na lokalitetu Bukovača nalaze se tragovi rimske nekropole, gdje su otkriveni kasnoantička grobnica i rimski novac. Još su sačuvani tragovi rimskog života na lokalitetima Cimeša, Bjelajskog Vaganca i Vođenica. Bosanski Petrovac spada među mlađa gradska naselja u Krajini. Grad u Petrovcu sagrađen je za vrijeme sultana Ahmeda III.