Irena Hadžiabdić
0

"Sve je spremno za sutrašnje izbore"

SRNA
Irena Hadžiabdić
Irena Hadžiabdić
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić rekla je da je, prema informacijama kojima CIK trenutno raspolaže, sve spremno za sutrašnje prijeveremene izbore za načelnike u osam opština u BiH.

"Nije bilo problema, kao ni prigovora i žalbi, tako da je sve do sada u redu i sutra očekujemo miran dan. Pozivam birače u ovim opštinama da izađu na izbore. Željela bi sutra vidjeti birače u ovih osam opština u što većem broju na biračkim mjestima", rekla je Hadžiabdićeva za BHT1.

Ona je istakla da nema informacija da je došlo do narušavanja izborne šutnje koja traje do sutra do zatvaranja biračkih mjesta. 

"Nadam se da će birači, politički subjekti i predstavnici medija pokazati političku zrelost i provesti izbore bez narušavanja izborne šutnje, u skladu sa izbornom kampanjom", istakla je Hadžiabdićeva. 

Prema njenom mišljenju, optinske izborne komisije bi trebalo da materijal sa biračkih mjesta dobiju do 21.00 sat , koji će potom elektronskim putem dostaviti CIK-u BiH. 

"Nadamo se da ćemo već oko 22.00 sati imati preliminarne nezvanične rezultate izbora u ovim opštinama na osnovu podataka opštinskih izbornih komisija", najavila je Hadžiabdićeva. 

Govoreći o velikom broju nevažećih glasačkih listića na opštim izborima u oktobru prošle godine, ona je ponovila da je obavljeno ponovno brojanje na gotovo polovini biračkih mjesta, izvršena analiza i utvrđeno da je u najvećem broju riječ o praznim glasačkim listićima, koji, kako je rekla, na neki način predstavljaju volju birača. 
"Mi smo radili maping nevažećih listića. Taj kartografski prikaz pokazuje nešto što je alarmantno, a to je da je broj nevažećih listića najveći u povratničkim opštinmama. Tom problemu treba da posvetimo pažnju u narednom periodu priprema za neke naredne izbore" , istakla je Hadžiabdićeva. 

Komentarišući različite interpretacije o dovoljnom broju delegata za sazivanje prve sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u novom sazivu, ona je istakla da CIK BiH ostaje pri svom ranijem stavu da poštuje odredbe Izbornog zakona BiH, odnosno da rezultate izbora treba da utvrdi za kompletan Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Prema njenim riječima, u ovu priču je čak, kako je rekla, uvučen i OHR. "Da OHR misli drugačije nego CIK BiH rekli bi nam to davno. Naše opredjeljenje može biti drugačije samo ako visoki predstavnik izda novo pravno mišljenje. On to sigurno može učiniti ukoliko vidi da namjerna blokada suviše dugo traje i ugrožava život u BiH", rekla je Hadžiabdićeva.