BiH
0

Sve je spremno za javni doček Nove godine u Sarajevu

Klix.ba
Sve pripreme za organizaciju javnog dočeka Nove godine u Sarajevu su u završnoj fazi. Organizatori će biti na Trgu djece Sarajeva od ranih jutarnjih sati kako bi građani i turisti doživjeli nezaboravnu noć.

"Što se tiče tehničke organizacije - bine, led ekrana, rasvjete, sve je u završnoj fazi. U ponoć ćemo imati dva vatrometa, jedan na Mojmilu, a jedan sa Feroelektra. Nakon toga, gradonačelnik Sarajeva uputit će novogodišnju čestitku. Tu noć, prije zvaničnog programa planiramo obići Hitnu pomoć, Prvu policijsku upravu MUP-a KS, te Profesionalnu vatrogasnu brigadu KS, kako bismo im se zahvalili što će u prazničnoj noći biti na usluzi građanima. Gradonačelnik će nakon ponoći posjetiti porodilišta na Klinici za porodiljstvo KCUS-a i JU Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", kako bi podijelio radost s roditeljima na prvim bebama rođenim u novoj godini i čestitati medicinskom osoblju", rekao je Aljoša Čampara, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva.

Da svi građani budu sigurni i da sve protekne u miru i veselju pobrinut će se policijski službenici MUP-a KS koji će biti na usluzi građanima tokom ove noći.

"Imat ćemo dovoljan broj službenika u uniformi i civilu, te pojačan broj patrola koje će obilaziti grad s ciljem prevencije. Upućujemo apel građanima da što manje koriste pirotehnička sredstva da se ne bi povrijedili i podsjećamo da je to kažnjivo", rekao je portparol MUP-a KS Irfan Nefić.

Svaka osoba koja prodaje, kupuje ili upotrebljava pirotehnička sredstva bit će kažnjena novčanom kaznom od 300 do 900 KM, a roditelji maloljetnika od 400 do 1.200 KM.

"Također, upućujemo apel učesnicima u saobraćaju, prije svega vozačima, da ne konzumiraju alkohol, ili ako ga konzumiraju da ne voze", dodao je Nefić. Uz policijske službenike MUP-a KS bit će prisutno i 135 zaštitara agencije Nova Gama.

Cjelokupni program javnog dočeka Nove godine prenosit će Face TV od 19:00 do 1 sat iza ponoći.

"Većina našeg osoblja će raditi za Novu godinu, jutros smo imali završni sastanak. Imat ćemo četiri sata programa, a raduje nas što će biti vrlo gledano jer je ovo prvi put da neka privatna televizija prenosi ovaj događaj u full HD-u. Spremni smo za spektakl i radujemo se tome", rekao je Marjan Mihajlović iz organizacijske ekipe Face TV-a.

Prema podacima Turističke zajednice KS, veliki broj turista, ali i naših građana iz dijaspore, provest će novogodišnju noć u Sarajevu. Posebno se očekuju gosti iz Dalmacije, Crne Gore, Slovenije i Zapadne Evrope.

Program javnog dočeka počinje u 21:00 sat, a završava u 01:00 iza ponoći. Za sve vozače bitno je napomenuti da će na snazi biti privremena potpuna obustava saobraćaja motornih vozila u periodu od 19 sati 31.12. do 5 sati ujutro 1.1.2014. godine na dijelu ulice Maršala Tita (od raskrsnice s ulicom Trampina do raskrsnice s ulicom Koševo) i na dijelu ulice Radićeva (od raskrsnice s ulicom Branilaca Sarajeva do raskrsnice s ulicom Maršala Tita).