BiH
142

Sve je isto, samo su izbori novi: Dodik ponovo o nezavisnosti RS-a

Piše: M. Radanović
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik Saveza sa demokratsku Srpsku Dragan Kalinić, potpisali su danas Sporazum o saradnji ove dvije partije, u nastojanju da pojačaju front prosrpskih snaga u tom entitetu.

Zajednički cilj je jačanje autonomije i dodjeljivanje nezavisnosti za Republiku Srpsku, rečeno je.

"Zajedništvo u pogledu borbe za interese Republike Srpske i srpskoga naroda nas je ovaj put objedinilo u nastojanju da pojačamo front prosrpskih snaga ovdje u RS-u, protiv onih koji se deklarišu kao probosanske snage. Kada kažem prosrpska mislim na očuvanje srpskog predznaka ispred onog što jeste Republika Srpska, a kada kažem probosanska mislim na one koji žele da ojačaju institucije Bosne i Hercegovine, na teret institucija RS-a“, izjavio je predsjednik Milorad Dodik.

On je istakao da je SNSD imao dobru saradnju sa SzDS do sada, te da je zahvalan i sretan što su danas potpisali ovaj sporazum. Predsjednik SzDSa Dragan Kalinić, dodao je da je današnji događaj okupljanje za Republiku Srpsku te da je njegova partija u SNSD-u prepoznala snagu koja je u stanju da osigura "samostalnost i ravnopravnost RS-a u okviru izvornog Dejtonskog sporazuma".

"U naredne četiri godine mi se opredjeljujemo za SNSD, jer vjerujemo da su oni u stanju da sačuvaju Republiku Srpsku. Sumnjam da je Savez za promjene u stanju da to uradi. Vlast je tokom poplava pokazala sposobnost da rješava krize i to je još jedan razlog zašto dajemo političku podršku SNSD-u“, rekao je Kalinić.

Inače, Kalinićeva stranka odlukom CIK-a ne izlazi na izbore.

Danas je održana i sjednica Senata Republike Srpske, a članovi su razgovarali o saradnji Republike Srpske i jačanju njenih veza sa Rusijom. Predloženo je da se pri Vladi RS-a oformi poseban odbor koji bi se bavio jačanjem ekonomsko socijalne saradnje sa Rusijom.

Na sastanku je istaknuto da je saradnja ove dvije zemlje do sada bila na najvišem nivou, ali da i dalje treba raditi na jačanju obrazovanja, kulture, ekonomije, privrede i drugih segmenata. Na sastanku je takođe navedeno da Republika Srpska daje punu podršku Rusiji u svim njenim segmentima.

Bosna i Hercegovina se pokazala kao nesigurno utočište za Republiku Srpsku, koja želi da ojača svoje pozicije i autonomiju do nezavisnosti - ponovo je ustvrdio danas predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

On ne zna kada će biti ta "nezavisnost RS-a".

"Neće ni jučer ni danas ni za dva dana, ali sam uvjeren da istrajavanje na tom konceptu može da jača i njenu autonomiju - rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci i naveo da ima i onih koji su protiv toga, a opoziciju u RS-u ponovo optužuje da pokazuje spremnost za jačanje BiH.

Naveo je da SNSD ostaje u koaliciji i s DNS-om, te da, ukoliko ta stranka ne bude željela da da kandidata za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, to će učiniti SNSD, koji ima svoje kandidate za te funkcije.

Kao jednu od tema današnjeg sastanka s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocanom Harčenkom Dodik je naveo i "nove detalje u vezi s istraživanjem nalazišta nafte u RS-u“, ali kaže, te podatke ne može saopćiti.