BiH
98

Sve informacije o stipendiranju i studiranju u Njemačkoj na jednom mjestu

FENA
Na Sarajevskom univerzitetu, Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije (CIPS), od danas počinje da radi DAAD - Njemačka služba za akademsku razmjenu.

DAAD je najveća njemačka služba za podršku međunarodne visokoškolske saradnje. U BiH je zastupljena već nekoliko godina s dva lektora i svake godine dodjeljuje stipendije za različite stručne oblasti.

"Studenti u BiH od danas imaju mjesto gdje mogu dobiti informacije o stipendiranju i studiranju u Njemačkoj", kazala je na svečanosti otvorenja DAAD-a ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz.

Istakla je da interes mladih za studiranjem u inozemstvu raste, a Njemačka postaje sve više atraktivna zemlja za studiranje.

Iznijela je podatak da je visoko obrazovanje u Njemačkoj atraktivno i s finansijske strane jer takse za jedan semestar su 200 eura, a studenti osim toga imaju i olakšice, kao što je korištenje javnog prijevoza, mogućnost da rade i da sami sebe finansiraju.

Važna prednost je i raznovrsnost sistema visokog obrazovanja u Njemačkoj, kako društvenih tako i prirodnih nauka.

DAAD ured informiše o mogućnostima studiranja i stipendiranja u Njemačkoj i time vodi računa o povećanom interesovanju za studente u Njemačkoj.

Džana Zahirović je stipendista DAAAD-a od 2008.godine, a sada doktorira na odsjeku Njemačke lingvistike i književnosti. Kaže da joj je boravak u Njemačkoj bio ugodan i koristan, te preporučuje studentima da apliciraju za stipendiju.

Predsjednik Udruženja DAAD Alumnija u BiH, doc.dr. Vedad Smailagić, koji je bio stipendist DAAD-a, istakao je da će raditi na promociji DAAD stipendija, te pozvao bivše i sadašnje stipendiste da dođu i prenesu iskustva sa studiranja u Njemačkoj.

"Jedan od zadataka je širenje informacija o mogućnostima studiranja i biro će raditi svakoga dana, osim vikenda, da bismo bili podrška budućim stipendistima", kazao je Smailagić.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i rektor UNSA prof.dr. Muharem Avdispahić, prof.dr. Wolf Peter Klein s Univerziteta u Wurzburgu (Njemačka), Heike Link i Frank Riedel, lektori DAAD-a, ugledni profesori UNSA, te bivši i sadašnji stipendisti DAAD-a.

Ured će od 24. septembra raditi utorkom od 11 do 14, četvrtkom od 14 do 17 sati, a upite je moguće slati na e-mail: [email protected].