BiH
0

Sve bosanske hadžije poletjet će avionima iz Sarajeva

Anadolija
Prva grupa ovogodišnjih hadžija iz Bosne i Hercegovine trebala je otputovati za Saudijsku Arabiju 11. oktobra sa tuzlanskog aerodroma Dubrave. Agencija Anadolija saznaje da su dva planirana leta iz Tuzle prebačena za Sarajevo zbog problema s gorivom.

Rukovodilac Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nezim ef. Halilović potvrdio je za Anadoliju da su, zbog tehničkih problema na aerodromu Dubrave kod Živinica, dva leta prebačena za Sarajevo, odakle će sve hadžije poletjeti 11., 12. i 13. oktobra.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Enver Jukanović je izjavio kako je kompletan problem nastao zbog goriva.

"Mi smo dobili dopis od našeg snabdjevača gorivom Energopetrola da nam otkazuje gorivo. Odmah smo javili prijevoznicima i organizatorima odlaska na hadž da mi nemamo goriva i da tražimo od njih da oni preurede svoj plan letenja i da negdje imaju tehnički stop, a da ćemo mi dati određene benefite da pokrijemo te troškove. Na početku su imali razumijevanja i rekli su da će pokušati nešto iskalkulisati da vide gdje bi mogli napraviti tehnički stop u putu da se dopuni gorivo. Međutim, u petak popodne smo dobili informaciju da oni ipak otkazuju aerodrom Tuzla zbog nedostatka goriva", pojasnio je Jukanović novinaru agencije Anadolija.

Bez obzira na poteškoće, hadžije iz Bosne i Hercegovine, njih 1.386, pridružit će se hadžijama iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Ukupno 3.700 muslimana sa zapadnog Balkana otputovat će na hodočašće u Saudijsku Arabiju. Najviše hadžija ove godine šalje Makedonija, dvije hiljade.

Za razliku od proteklih godina, ove godine prvi put odlazak na hadž iz zemalja zapadnog Balkana neće biti organiziran autobusima, zbog sukoba u Siriji, već će svi hodočasnici otputovati avionima. Vjernike iz BiH će odlazak na hadž avionom koštati 6.250 KM ili 3.200 eura.

Svake godine hadž obavi između dva i po i tri miliona muslimana. Uoči ovogodišnjeg hadža, u prvih osam mjeseci 2012. godine, 5,5 miliona muslimana doputovalo je u Saudijsku Arabiju kako bi obavili umru.

Prema odluci Vlade Saudijske Arabije, svaka zemlja ima kvotu od hiljadu hadžija na milion muslimana koji žive u toj državi. Zbog toga se dešava da ljudi u najmnogoljudnijim muslimanskim zemljama čekaju i po 20 godina na vizu za hadž.

Zamjenik generalnog direktora Ureda za hadž Republike Turske Ergun Yucel izjavio je za agenciju Anadolija da svake godine vlada velika zainteresovanost Turaka za odlazak na hadž. Ove godine u Turskoj je bilo više od milion prijavljenih, a odobrenje za obavljanje obreda hadža dobilo je 70.000 ljudi, što je svega 7 postood onih koji su željeli obaviti svetu islamsku dužnost.

Najveći broj hadžija dolazi iz Indonezije, oko 200.000, dok će iz Bangladeša doći oko 120.000 hadžija.