Majke i danas na ulicama Tuzle
0

Sve bliže podnošenje tužbe protiv Carle Del Ponte

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Žene Srebrenice su i ovoga 11. dana u mjesecu mirnom šetnjom ulicama Tuzle podsjetile na genocid koji se dogodio u julu 1995. godine u tada zaštićenoj zoni UN. U subotu je u prostorijama Udruženja "Žene Srebrenice" organiziran i okrugli sto na kojem se raspravljalo o tome šta se postiglo ovim mirnim protestima sve ove godine.

Ovo je prvo okupljanje Srebreničanki na tuzlanskim ulicama od kako je uhapšen bivši zapovjednik Vojske Rrepublike Srpske Ratko Mladić. Nura Begović, potpredsjednica "Žena Srebrenice", rekla je za Sarajevo-x.com da je Mladić napokon tamo gdje mu je i mjesto, ali i da se njegovo hapšenje i izručenje Tribunalu u Haagu moglo i moralo dogoditi i mnogo ranije.

"Mladić je tamo gdje je oduvijek i trebao biti. Ali, nažalost Srbija je još jednom pokazala da ga nije uhapsila i izručila zbog žrtava i onoga što je uradio, već zarad svojih interesa i pristupanja Evropskoj uniji. On je uz Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i, naravno, uz još mnoge glavni krivac za sve strahote koje su se na ovim prostorima dogodile", rekla je Begović.

Ona je još jednom potvrdila da Srebreničani neće odustati od toga da podnesu tužbu protiv bivše glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte, koju smatraju odgovornom za uništavanje dokaza o zločinu u Srebrenici '95. godine.

"Do sada je sakupljeno 4.000 potpisa ljudi koji žele da se podigne optužnica protiv Carle Del Ponte. Mi imamo advokata iz Tuzle koji će nam pomoći oko podnošenja tužbe, a imamo i dva advokata iz Londona koji će 15. avgusta doći u Potočare u Memorijalni centar i tom prilikom će razgovarati sa ljudima koji su dali svoj potpis da se tuži Carla Del Ponte", rekla je Begović.

Podsjetimo, majke i žene Srebrenice traže utvrđivanje odgovornosti Carle Del Ponte zbog uništavanja predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, koji su u Haaškom tribunalu korišteni kao dokazi.