Visoko
0

Svamiji podržao projekat Bosanske piramide

Sarajevo-x.com
Tim Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" ugostio je na arheološkim lokacijama Bosanske doline piramida Njegovu svetost Sri Mahamandalesvara Paramhans Swami Mahesvaranandu, poznatog kao Swamiji.

Svamiji je jedan od najistaknutijih živućih duhovnih učitelja na planeti. Ambasador je mira Ujedinjenih nacija i humanista koji neumorno propagira ideju života za dobrobit drugih, a autor je i promicatelj sistema "Joga u svakodnevnom životu". Inicijator je mnogobrojnih međuvjerskih dijaloga, molitvi za svjetski mir i mirovnih konferencija, brige za siromašne i napuštene te očuvanja kulturnih i arheoloških vrijednosti u svijetu.

Po dolasku u Bosnu i Hercegovinu izrazio je želju da posjeti Bosansku dolinu piramida. Njegov domaćin je bio Semir Osmanagić koji je primio Svamijija i njegovu pratnju i pokazao im prahistorijsku podzemnu mrežu tunela koja se pruža ispod piramida. Tokom obilaska tunela, megalitnih blokova i uklesanih simbola, Svamiji je često zastajao, obraćao se svojim sljedbenicima i upozoravao ih na značaj ovog drevnog kompleksa i ostatke starih civilizacija, saopštili su iz Fondacije.

Nakon obilaska tunela "Ravne" u izjavi za televiziju je istakao: "Kada sam čuo za ove piramide kazao sam da ću doći i vidjeti ih i evo, tu sam. Drago mi je bilo da mogu vidjeti novu kulturu i izraziti podršku Semiru u ovome što radi."

Njegovoj svetosti je uručen i Zbornik radova s Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida, a on je uzvratio donacijom za Fondaciju i obećanjem da će pratiti progres na ovom važnom projektu.