BiH
0

Svako jutro roditelji protestuju ispred škole u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Svako jutro od 11. juna 2013. godine do danas oko 80 do 150 roditelja bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši se okupljaju ispred osnovne škole tražeći svoja prava.

Kako je u izjavi Agenciji Fena podsjetio jedan od roditelja Nedžad Smajlović, 137-oro djece od prvog do devetog razreda od početka tekuće školske godine ne pohađa nastavu.

"Nedavno smo uputili pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijerki RS-a Željki Cvijanović, ali nam još niko nije odgovorio ni usmeno ni pismeno. To je žalosno", naglasio je.

U svom pozivu roditelji iz Vrbanjaca navode da već više od dvije godine traže ostvarivanje svojih prava te da nisu uspjeli pronaći rješenje za ovaj problem, iako su imali obećanje prethodnog ministra prosvjete Antona Kasipovića i iako su obavili nekoliko razgovora s aktuelnim ministrom Goranom Mutabdžijom.

"Naši zahtjevi ostaju isti. Da bi djeca pohađala školu tražimo od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da uvede bosanski jezik. To je minimum", poručio je Smajlović.

Ističe da roditelji nisu odustali od ostalih zahtjeva, kao što je uvođenje pet nacionalnih predmeta, poboljšanje sanitarnih uvjeta te zapošljavanje tehničkog osoblja bošnjačke nacionalnosti, ali da su spremni da te probleme rješavaju dok djeca pohađaju školu.