BiH
161

Svakim danom je sve teže: Dan kada je svirepo ubijena tuzlanska mladost

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Polaganjem vijenaca i cvijeća u Aleji mladosti na Slanoj Banji u Tuzli počelo je komemorativno obilježavanje 21. godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji u kojem je granatom ispaljenom s položaja Vojske RS na planini Ozren ubijena 71 osoba, a blizu 200 ranjeno.

Prosječna dob ubijenih i ranjenih je bila 23 godine, a najmlađi među stradalima je Sandro Kalesić koji je tada imao samo dvije godine.

Vijence i cvijeće u Aleji mladosti, uz članove porodica, položili su predstavnici Grada Tuzla, Vlade i Skupštine TK, Federacije BiH, MUP-a TK, predstavnici boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija i udruženja, kao i mnogi Tuzlaci. Na dan kada Tuzla plače, mezar svoga sina Senada obišao je i Meša Hasanović. Drhtavim glasom nam kaže da je svakim danom sve teže.

"Supruga i ja živimo sve ove godine kao u magli. Živi smo, a nismo živi. Hodamo, ali ne hodamo. Naše stanje ne može znati niko ko ne prolazi kroz ovakvu bol. Već 21 godinu uvečer ne mogu da spavam. Sjedim i čekam kad će svanuti zora", priča nam Meša.

Majčinsku bol koju može osjetiti samo žena koja je izgubila svoje dijete izuzetno teško podnosi i Hanija Abuismail.

Njena kćerka Suzana danas bi imala 36 godina. U razgovoru sa ekipom portala Klix.ba kaže da obilježavanje svakog 25. maja u njoj budi uspomene i tegobe.

"Tog dana nisam bila u Tuzli, ali kako su mi opisali, moja Suzana bila je posebno sretna. Uglavnom je nosila pantalone, ali je te večeri pred izlazak obukla suknju, kako bi proslavila tadašnji 25. maj. Ona i njena prijateljica te večeri su skupa izašle, ali se nikada nisu vratile. Nadam se da će pravda u potpunosti biti zadovoljena, jer naša djeca su otišla nevina. Nikome nisu bila ni kriva, ni dužna", kroz suze nam kaže Hanija.

Masakr na Kapiji poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine.

Srpske snage su tog dana u 20 sati i 55 minuta sa planine Ozren ispalile granatu na sastajalište mladih poznato kao Kapija.

Na Tuzlanskoj kapiji smrtno su stradali: Razija Dedović, Alma Brguljak, Senada Hasanović, Fahrudin Ramić, Pera Marinović, Šaban Mustačević, Edhem Sarajlić, Adnan Beganović, Asmir Bakalović, Suzana Dušić, Almasa Ćerimović, Amir Dapa, Amir Đuzel, Vesna Kurtalić, Edisa Memić, Sanja Ćajić, Nedim Rekić, Mustafa Vuković, Adnan Hujdurović, Edina Ahmetašević, Amira Mehinović, Franc Kantor, Asim Slijepčević, Sandro Kalesić, Edin Hodžić, Indira Borić, Sulejman Mehanović, Damir Kurbašić, Ilinka Tadić, Selma Nuhanović, Edin Mehmedović, Nihad Šišić, Amir Čekić, Indira Okanović, Ilvana Bošnjaković, Admir Alispahić, Jasenko Rosić, Damir Bojkić, Samir Mujić, Rajif Rahmani, Almir Jahić, Lejla Bučuk, Azur Mujabašić, Azur Vantić, Suzana Abuismail, Šemsa Hasičić, Senahid Salamović, Nenad Marković, Hamdija Hakić, Petar Stjepanović, Elvis Alagić, Lejla Atiković, Armin Šišić, Rusmir Ponjavić, Alem Hidanović, Zada Dedić, Vanja Kurbegović, Jelena Stojičić, Hasa Hrustanović, Ago Hadžić, Selma Čaušević, Nešet Mujanović, Adrijana Milić, Samir Čirak, Muri Fatušić, Elvir Murselović, Adnan Saimović, Jasminka Sarajlić te još četiri osobe koje nisu identifikovane.