Naoružavanje Sarajlija
0

Svaki mjesec 65 zahtjeva za nabavku oružja

Sarajevo-x.com
Od ubistva maloljetnog Denisa Mrnjavca u vozilu javnog gradskog prijevoza u Sarajevu se vode žustre rasprava da li je glavni grad BiH postao mjesto opasnog življenja. Crne hronike su pune izvještaja o razbojništvima i pucnjavama, a stiče se dojam da su građani naoružani 'do zuba'.

Iz kojih razloga građani Sarajeva nabavljaju oružje, koliko se mjesečno podnese zahtjeva za izdavanja oružnog lista te koje sve uslove moraju ispuniti za posjedovanje oružja, provjerili smo u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U ovom kantonu mjesečno se nadležnim policijskim upravama podnese oko 65 zahtjeva za dobijanje odobrenja za nabavljanje oružja. Potom se, kao što to zakon nalaže, donosi odluka da li podnosilac ispunjava potrebne uslove za nabavku oružja ili ne.

Za kupovinu oružja osoba mora imati 21 godinu, a za nabavljanje streljačkog i lovačkog oružja dovoljno je da je punoljetna, odnosno da ima 18 godina. Razlozi za nabavljanje koje policija kvalificira kao 'opravdane' su, naprimjer, lična zaštita i članstvo u lovačkoj ili streljačkoj organizaciji. U skladu sa navedenim razlozima građanima se odobrava nabavka lovačke puške, puške, pištolja ili revolvera.

Oružje se ne izdaje osobama koje su osuđene za krivično djelo, osim za krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, te osobama protiv kojih se vodi krivični postupak. Prekršioci javnog reda i mira koji su posljednje dvije godine bili kažnjavani također ne mogu dobiti odobrenje.

Kako je osoba koja nosi oružje odgovorna ne samo za vlastitu, već i za sigurnost drugih, ona mora zdravstvenim pregledom dokazati da je sposobna za držanje i nošenje oružja, te da raspolaže tehničkim znanjem za pravilno rukovanje oružjem i da poznaje propise koji se odnose na držanje i nošenje oružja.

Policija može da odbije zahtjev za nošenjem oružja ako procijeni da bi ta osoba mogla zloupotrijebiti dozvolu. Ovdje se u prvom redu misli na osobe koje uživaju bilo koju vrstu narkotičkih sredstava, prekomjerno konzumiraju alkohol, te koje za sobom nose poremećene porodične, susjedske i radne odnose.

Nelegalna nabavka, držanje i nošenje vatrenog oružja se kvalificira kao krivično djelo, te su za kršenja ovih zakonskih odredbi predviđene i određene kazne. Osim zaštitne mjere oduzimanja oružja, dijelova oružja ili municije, za nelegalnu nabavku, prodaju ili davanje na poslugu može se izreći kazna zatvora od šest mjeseci do dvije godine.

Novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM kažnjava se držanje i nošenje oružja sa integralnim prigušivačem, izuzev vatrenog oružja, gasno oružje ili naprave koje izazivaju elektroškove. Iste novčane kazne mogu se izreći za skupljanje starog oružja bez odobrenja nadležnih službi.

Građanin prema zakonu može imati najviše jedan pištolj i jedan revolver za koji mu je izdat oružani list.