Populacijski fond UN
0

Svaka treća žena u BiH izvršila abortus

SRNA
Rodno uslovljeno nasilje, starenje populacije, niska stopa nataliteta, seksualne i bolesti reproduktivnih organa neki su od problema na čije će rješavanje biti usmjeren Populacijski fond UN (UNFPA) i njegove partnerske organizacije u BiH.

Prema riječima šefa Kancelarije UNFPA u BiH Farisa Hadrovića, jedan od ciljeva jeste da se u budućih nekoliko godina uspostavi određen sistem kako bi se pratili trendovi u ovim oblastima i na osnovu toga kreirale potrebne politike.

Hadrović je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, na kojoj su prezentovani godišnji rezultati UNFPA i partnerskih organizacija u BiH, upozorio na nisku stopu nataliteta u BiH, koja je, prema procjenama, u 2007. godini iznosila 1,2 odsto, što je skoro upola manje od minimalnog održivog nivoa, koji iznosi 2,1 odsto.

"Razlozi za nisku stopu nataliteta uglavnom su finansijske i socijalne prirode", rekao je Hadrović i dodao da se pretpostavlja da u BiH oko 60 odsto domaćinstava nema djecu.

Navodeći procjene da je svaka treća žena u BiH iskusila neku formu rodno uslovljenog nasilja i da je svega pet odsto tih slučajeva prijavljeno policiji šef Kancelarije UNFPA u BiH ukazao je i na problem visoke stope abortusa.

"Tačan broj abortusa se ne zna, ali se procjenjuje da je svaka treća žena izvršila abortus", rekao je Hadrović napominjući da UNFPA i partnerske organizacije rade na promovisanju modernih kontraceptivnih metoda.

Prema njegovim riječima, UNFPA je u 2009. godini u BiH investirao oko pola miliona američkih dolara u cilju bržeg ostvarivanja Milenijumskih razvojnih ciljeva, pripreme za popis stanovništva, rodne ravnopravnosti te unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih.

"Agencijama za statistiku u BiH ponudili smo ekspertsku pomoć za pripremu popisa, koji bi u Evropi i zemljama regiona trebalo da bude održan 2011. godine", objasnio je Hadrović.

On je ocijenio da institucije u BiH imaju kapacitet da provedu popis, ali da problem predstavljaju koordinacija institucija i nedostatak normativnog okvira za njihovo provođenje.

"Nadamo se da će se to riješiti u toku ove godine. Ukoliko se ne riješi, period za pripremu popisa će biti vrlo kratak i to će statističke agencije u BiH stajati dodatnih napora da se pripreme za popis", naglasio je Hadrović.

Partneri UNFPA su institucije vlasti, Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj BiH, te brojne nevladine organizacije.