Nataša Kandić
0

"Svaka država treba suditi svojim državljanima za ratne zločine"

FENA
Nataša Kandić
Nataša Kandić
Direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić izjavila je danas da svaka država mora da sudi svojim državljanima i to je najbolji put za promjenu odnosa prema ratnim zločinima.

Ona je u Banjoj Luci održala predavanje o temi "Suočavanje s prošlošću i sopstvenim ratnim zločinima kao pretpostavke za demokratizaciju društva", koje je organizirala Fondacija "Fridriht Ebert".

Kandić je kazala, odgovarajući na novinarska pitanja, da predstavnici nevladinih organizacija, koji su nedavni istupili iz regionalne organizacije "KoRekoma", imaju pravo na svoje mišljenje, ali da ne želi s njima ulaziti u polemiku.

Ona nije željela da komentariše tvrdnje predsjednika Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a Branka Todorovića i predsjednika prijedorskog Udruženja bošnjačkih žrtava rata "Izvor" Edina Ramulića da je donacije za rad te regionalne organizacije "KoRekom" iskoristila za ličnu promociju.

"Ako je nešto javni dokument, nema govora da bilo ko može da troši na svoj način. To je javno dostupno, i revizorskim kućama i onima koji su dali novac", navela je Kandić.