BiH
801

Svadba u Željeznom Polju: Život ide dalje, valja nam duše oporavljati

Piše: A. P.
Željezno Polje, sinonim tragedije i razaranja, u srijedu će biti mjesto spajanja i ljubavi. Lejla Efendić i Muhamed Mašić će se u Donjoj Golubinji, na ulazu u ovo selo pogođeno strašnim klizištima, jedno drugom zakleti na vjernost, poštovanje i vječnu ljubav.
"Naša svadba je bila zakazana za 16. maj, večer kada se desila katastrofa. Pobjegli smo glavom bez obzira i svi planovi su propali", kazala je za Klix.ba mladenka Lejla, koja je spas našla kod rodbine u Žepču, a Muhamed kod sestre u Zenici.

Na njihovu svadbu nekoliko dana prije iz Švicarske je stigao Lejlin tetak Sadudin Tutnjić. Poplave i klizišta su ga zatekli u Zenici, odakle se pokušao probiti do Željeznog Polja, ali nije uspio. Danima je svjedočio nesreći koja je zahvatila ovaj kraj i potom pronašao način kako da napaćenim mještanima ovog sela za 11 zaselaka vrati nadu i volju za životom.

"Obilazio sam ljude i svjedočio njihovim traumama. Svako od njih pretrpio je štetu i sada su prisiljeni da žive na sedam-osam lokacija daleko od svog doma", priča nam Sadudin koji je razmišljao kako pomoći i ublažiti rane svojoj rodbini i komšijama.

"Sjetio sam se da sam zapravo došao na svadbu, sjetio sam se dvoje ljudi koji su trebali da započnu zajednički život kada je ova katastrofa sve odnijela. Kuće se mogu popraviti, hrana se može kupiti, ali treba oporaviti duh jer život ide dalje, bez obzira na razaranje", istakao je Tutnjić, koji već godinama živi u inostranstvu.

On je odlučio prirediti svadbu mladencima, te uz pomoć udruženja naših građana u Švicarskoj o svom trošku organizovati njihov odlazak na medeni mjesec.

Kada je ovaj plan iznio Lejlinim i Muhamedovim roditeljima, svi su se rasplakali.

"Moramo napraviti preokret, nahraniti ljudima dušu. Ovo je prva prilika da se nakon katastrofe okupimo sretnijim povodom", poručuje Tutnjić i sve koji se žele pridružiti Željeznopoljcima na skromnoj, ali svečanoj svadbi obavještava da će ceremonija početi u 17 sati.