Zakon o vanjskim poslovima
0

Sva tri člana Predsjedništva imala primjedbe na zakon

FENA
Članovi Predsjedništva BiH danas se u Sarajevu nisu usaglasili o predloženom zakonu o vanjskim poslovima predlagača Ministarstva vanjskih poslova BiH, a koje je Ministarstvo, prije upućivanja u parlamentarnu proceduru, dostavilo na mišljenje Predsjedništvu BiH.

Po riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, sva tri člana Predsjedništva su imala određene primjedbe na zakon te je zaključeno da će se savjetnici u kabinetima članova Predsjedništva sastati i pokušati usaglasiti mišljenje.

  • Nakon toga, dogovorit će sastanak s Ministarstvom vanjskih poslova, kako bi ovaj veoma važan zakon išao u proceduru, kazao je Radmanović.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo i Odluku o proglašavanju ambasadora Gvineje Bisao nepoželjnom osobom u BiH, a nakon, kako je objasnio Radmanović, iscrpnih provjeravanja dokumentacije koja im je dostavljena na uvid od Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Odlučeno je i da će Radmanović u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH učestvovati na konferenciji o sigurnosti u Minhenu od 6. do 8. februara.

Predsjedništvo BiH raspravljalo je i o planu posjeta u 2009. koje je dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova. Utvrđen je određeni broj izmjena i promjena u ovom prijedlogu, a Predsjedništvo je zatražilo od Ministarstva da dostavi prijedlog plana posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministra vanjskih poslova i drugih koji putuju van BiH ili primaju posjete u BiH.

  • Smatramo da je to nadležnost Predsjedništva BiH, da sagleda sav plan u cjelini, kazao je Radmanović.

Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o apliciranju BiH generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u Akcioni plan za punopravno članstvo (MAP).

  • Smatramo da je naredni samit NATO-a svečarski samit na kojem se neće odlučivati o ovakvim stvarima i zbog toga smo stajališta da nije neophodno danas donijeti odluku o apliciranju, objasnio je Radmanović.