Dragan Mektić
0

'Sva privođenja zbog ilegalnog boravka - zakonita'

SRNA
Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić izjavio je da je Sud BiH potvrdio da su sva rješenja ove službe o privođenju lica koja ilegalno borave u BiH bila zakonita.

Mektić je rekao da su privedeni podnosili žalbe i tužbe Sudu BiH, ali da su one odbijene.

"Dakle, naše rješenje o privođenju, recimo Ajmana Avada, potvrdio je Sud BiH, a odbio njegovu tužbu. Isto tako, potvrđena je i svaka druga naša odluka'', rekao je Mektić za 'Glas Srpske'.

Mimnistar bezbjednosti BiH Tarik Sadović smatra da pri privođenju ovih lica nije ispoštovana procedura, jer on, kao nadređeni Graničnoj policiji, Agenciji za istrage i zaštitu BiH i Službi za poslove za strancima o toj akciji nije bio obaviješten.

Mektić je rekao da je u vezi sa ovim pitanjem Sud BiH utvrdio da je procedura provedena u skladu sa zakonom, što znači da je Sadović bio obaviješten o ovoj akciji.

On je naglasio da je u toku potraga i za ostalim licima koja ilegalno borave u BiH, a kojima je Komisija za reviziju državljanstva još prije dvije godine oduzela državljanstvo.

Mektić je istakao da se za svako takvo lice pojedinačno obavljaju provjere da li boravi u BiH.
On je ponovio da u Imigracionom centru u Lukavici trenutno boravi šest lica afroazijskog porijekla, pripadnika nekadašnjeg odreda 'El mudžahedin'.