BiH
1

Sva petorica optuženih za ratne zločine se pojavili u Sudu BiH

Klix.ba
Sva petorica ranije osuđenih za genocid, koji su 18. novembra pušteni na slobodu sa izdržavanja dugogodišnje zatvorske kazne, pojavili su se danas na ročištu u Sudu BiH po prijedlogu Tužilaštva BiH da im se odredi pritvor. Među njima je bio i Branislav Džinić za kojeg su se pojavile informacije da je u bjekstvu.

Ročište je, međutim, odgođeno za 4. decembar nakon što je Borislav Jamina, branilac Branislava Medana, zatražio izuzeće Azre Miletić, člana Apelacionog vijeća Suda BiH, jer je, kako je naveo, Bošnjakinja, iako je poštuje kao stručnjaka, javio je BIRN.

“Držim da sutkinja Azra Miletić treba biti isključena iz Vijeća. Da je bilo koje drugo krivično djelo, ja to ne bih zatražio”, kazao je Jamina, čiji će zahtjev biti razmatran na opštoj sjednici Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je podnijelo prijedlog za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva i narušavanja javnog reda i mira. Miletić, kao i sudija Tihomir Lukes, koji predsjedava ovim vijećem, bili su sudije u drugostepenom suđenju Branislavu Medanu, Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Brani Džiniću i Milenku Trifunoviću, osuđenima na 153 godine zatvora zbog genocida počinjenog u Srebrenici. U ovom vijeću novi sudija je Mirko Božović.

Odlukom Ustavnog suda BiH ovoj petorici osuđenoj za genocid ukinuta je drugostepena presuda zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Oni su osuđeni po Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud BiH smatra da je trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, prema kojem su im mogle biti izrečene niže kazne.

Nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo drugostepene presude, osuđenici danas imaju status optuženih. Branilac Jamina je rekao da je tokom prvostepenog i drugostepenog postupka također tražio izuzeće sudija Bošnjaka, ali mu je Sud BiH to odbio.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH iz 22. oktobra ove godine u vezi sa primjenom krivičnog zakona za deset osuđenih, kako je istakao Jamina, sutkinja Miletić je u medijima govorila o tim predmetima, što nije mogla, jer je “sudeći sudija”.

Prema drugostepenoj presudi Suda BiH, Trifunović i Radovanović su 13. jula 1995. pucali na oko 1.000 zatvorenih Srebreničana u skladištu zadruge u Kravici kod Bratunca, a Džinić je bacao bombe, dok su Jakovljević i Medan čuvali stražu sa strane objekta sa namjerom sprečavanja bijega zarobljenika.

Prethodno su, utvrdio je Sud BiH, učestvovali u njihovom zarobljavanju. Oni su, navedeno je u presudi, bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije u Šekovićima. Njih petorica su uhapšena u ljeto 2005. i proveli su u pritvoru, odnosno na izdržavanju kazne osam godina.