Dan ljudskih prava
0

Sva ljudska bića rađaju se jednaka

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, u srijedu je u Sarajevu upriličena svečanost pod sloganom "Da sam ja neko", s koje su odaslane poruke protiv diskriminacije po bilo kojem osnovu, te posebno potcrtana obaveza ostvarivanja i zaštite prava djece i mladih u BiH u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

"Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima i svakom pojedincu su zajamčena sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu" poruka je sudionika skupa, upriličenog u organizaciji Institucije ombudsmana BiH.

Na značaj ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, zajamčenih UN-ovom Općom deklaracijom u ljudskim pravima, usvojene 10. decembra 1948., ukazali su državni ombudsmani Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubomir Sandić, te ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i Zoran Koprivica, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH.

Potcrtali su odlučnost u pogledu ostvarivanja i zaštite najvišeg stepena ljudskih prava za bh. građane u skladu s međunarodnim standardima i mehanizmima, istaknuvši neophodnost izgradnje društva jednakih šansi za sve, bez obzira na bilo koju pripadnost.

Dužnosnici bh. institucija pozvali su sve partnerske institucije angažirane u vezi s ljudskim pravima da intenziviraju napore na prevazilaženju manjkavosti i unapređenju stanja ljudskih prava u našoj zemlji, posebno u obrazovanju, zdravstvu i zapošljavanju.

Sudionike skupa pozdravio je direktor Regionalnog ureda organizacije "Save the Children Norway" Bjorn Hagen, naglašavajući važnost dostizanja najvišeg stepena zaštite prava djece te aktivnosti koje se na tom planu odvijaju u sklopu Institucije ombudsmana BiH.

Pozvao je djecu i mlade u BiH na stalni dijalog s nadležnim institucijama i partnerstvo s ombudsmanima, a sve radi promoviranja i ostvarivanja prava u skladu s Konvencijom o pravima djeteta.

Svečanosti su prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz više bh. gradova, koji su uputili poruke orijentirane ka izgradnji bolje i sretnije budućnosti za građane naše zemlje, a protiv diskriminacije po etničkoj, nacionalnoj, vjerskoj, političkoj, ili drugoj pripadnosti.

Zatražili su da se njihov glas jasnije čuje i da se više čini na planu ostvarivanja boljeg statusa ove populacije te, istovremeno, da se učini sve da bi se suzbilo nasilje nad djecom u BiH.

Svečanost "Da sam ja neko", upriličena u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, predstavlja ujedno i završnu fazu projekta "Ombudsman u vašoj školi", koji je u saradanji s Regionalnim uredom Save the Children Norway, implemntirao Odjel za praćenje prava djece Ombudsmana BiH.