BiH
39

Suze, jecaji i tuga na komemoraciji misici Jugoslavije Dinki Delić

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Članovi porodice, prijatelji i sugrađani danas su se riječima hvale i oživljenim sjećanjima u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici oprostili od Zeničanke Dinke Delić koja je 11. marta iznenadno preminula u Sarajevu.

O najljepšoj ženi Jugoslavije 1984. godine riječi hvale danas su izgovorili svi oni u kojima je Dinka ostavila dio sebe.

"Naša Dinka je širokim zagrljajima udisala trenutke bivstvovanja. Naša Zenica je bila ponosna jer je između 21 miliona stanovnika u njenim njedrima bila najljepša djevojka", kazala je na početku komemoracije Sabina Kulenović.

Bila je i velika humanistica, a o njenoj dobroti mogu posvjedočiti svi kojima je pomoć uručena u toku majskih poplava i raznih humanitarnih akcija.

"Njena avantura zvana život je uvijek nosila nove izazove. Naša Dinka je bila hrabra pred životom i cijelom sudbinom. Pamtit ćemo je kao humanistu, borca za ljude i bolju budućnost", dodala je Kulenović.

Kćerka Naomi obratila se posljednim pozdravom svojoj mami koja ju je učila da uvijek hoda uzdignute glave.

"Ostalo je dostojanstvo i čast, ne samo vas nego i porodice što nam je život obogaćen poznanstvom mame. Ostala je toplina, dobrota i ljubav moje majke, i zahvalnost što nas je podučila da dijelimo istu. Ne daj da pognute glave hodaš čaršijom je značilo da uvijek moram slijediti znanje i svoje ambicije. Danas vam se ne obraćam kao kćerka miss Juge, jer nisam ni znala da je mama bila miss dok mi prijatelji na kraju srednje škole nisu kazali. Njoj ta titula nije značila, značila joj je porodica, sestra, braća... Obraćam vam se kao kćerka Dinke, Zeničanke", izjavila je Naomi, te dodala:

"Živjela si za one koje si voljela, za svoj san, a sada lijepo sanjaj. Ostaješ nam svima u mislima, u srcu i duši, zauvijek".

Posljednje poruke su pročitali i sinovi Dinkine sestre Amre - Aleks i Filip.

"Ja ti ne umijem tako ponosno da gazim, kao što si ti, nisam pametna kao ti i nemam taj osmijeh i toplinu koju i danas čuvam od tebe. Tebe ne može niko jednostavno stići, ali ti znaš da ću dati sve od sebe da te slijedim", stoji u pismu sestre Amre.

Sestrić Aleks se od svoje tetke oprostio uz riječi:

"Tetka bilo je cool s tobom se zabavljati i čaršijom hodati, svako te znao. Mi znamo tvoje želje i trudit ćemo se da ih slijedimo. Draga tetkić nastojat ću da budem tvoj ambasador i trudit ću se da se približim tebi i tvojoj ljudskosti", kazao je Aleks.

Povodom smti Dinke Delić, porodici je stigao i veliki broj telegrama sućuti koji su danas pročitani u zeničkom pozorištu.

Dženaza Dinki Delić je klanjana u 15:30 sati, a ukop je obavljen na gradskom groblju Prašnice.