BiH
1

Suzbijanje ambrozije na području Novog Grada

Klix.ba
U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo održano je predavanje o temi “Suzbijanje ambrozije na području općine Novi Grad Sarajevo - Stop ambroziji”.

Predavanje je održao prof. dr. Nezir Tanović, profesor na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru i predsjednik Udruženja građana za ljekovito bilje i njihove proizvode Sarajevo.

Pored predstavnika Općine Novi Grad, predavanju su prisustvovali predstavnici KJKP Park i drugih firmi, nastavnici i učenici osnovnih škola, predstavnici ekoloških sekcija, profesori i učenici srednjih škola, predstavnici nevladinih organizacija, aktivisti mjesnih zajednica i drugi građani.

Na samom početku predavanja dobrodošlicu je prisutnima poželio šef odsjeka za privredu Općine Novi Grad Džemaludin Kahrović, koji je ukazao na ozbiljnost ovog projekta, ističući da je neophodno da se u narednom periodu kontinuirano radi na suzbijanju ambrozije, te da će u tom procesu aktivno djelovati Služba civilna zaštite Općine Novi Grad i preduzeće Park.

Također, Kahrović je naglasio da će se raditi i na podsticanju aktivnosti ekoloških sekcija osnovnih i srednjih škola i animiranju firmi i ostalih građana o zakonskoj obavezi uništavanja ambrozije.

U svom izlaganju prof. dr. Nezir Tanović prisutnima je objasnio koje opasnosti po zdravlje ljudi koje može uzrokovati ova korovska biljka. Govorio je o ekonomskim štetama za poljoprivredne usjeve, istorijatu biljke, njenoj najvećoj koncentraciji na području općine Novi Gradi i načinu uništavanja ambrozije.

Cilj projekta “Suzbijanje ambrozije na području općine Novi Grad Sarajevo - Stop ambroziji” je kontrola širenja ambrozije i smanjenje broja osoba alergičnih na tu biljku.

Glavne aktivnosti ovog projekta će biti utvrđivanje stanja površina zahvaćenih ambrozijom i rasprostranjenosti ambrozije na području općine Novi Grad Sarajevo. Ovaj projekat je isključivo primjenskog karaktera, a njegovi rezultati će se primijeniti u proizvodnoj praksi. Njegovom realizacijom značajno će se smanjiti posljedice i štete koje sa sobom nosi intezivno širenje ambrozije.

Projekat će se implementirati duži vremenski period, a kako je kazao prof. Tanović, planirano je održavanje besplatne edukacije o ambroziji za zainteresirane škole i ekološke sekcije kao i druge subjekte.

Uništavanje ambrozije je regulisano Odlukom o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste - Ambrosia artemisifolia L. („Službene novine Federacije BiH“, br.89/11).