Susret Inzko-Josipović
0

"Suverenitet BiH je neupitan"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Međunarodna zajednica je opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, izjavili su danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EUu BiH Valentin Inzko i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko i predsjednik Josipović danas su se sastali u OHR-u u Sarajevu.

Upoznajući hrvatskog predsjednika o razvoju političke situacije u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik i specijalni predstavnik je rekao da je veliki broj potrebnih reformi, koje su dio programa evropske integracije, stavljen na čekanje zbog očito nedovoljne posvećenosti političkih lidera u BiH.

Sugovornici su se u potpunosti složili da je suverenitet Bosne i Hercegovine neupitan i svaka priča o razdruživanju ili otcjepljenju entiteta neprihvatljiva je i mora prestati. Međunarodna zajednica je opredijeljena i odlučna da pomogne ovoj zemlji da krene naprijed i ostvari stabilnost i prosperitet, ali lideri u ovoj zemlji moraju pokazati isto takvo opredjeljenje i istu takvu odlučnost.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU čestitao je predsjedniku Josipoviću na pobjedi na hrvatskim predsjedničkim izborima. On je također zahvalio Hrvatskoj i hrvatskim vlastima na podršci Bosni i Hercegovini.

“Što se tiče evropske integracije, Hrvatska je lider u regionu i pokazala je u mnogo navrata da je voljna da podijeli svoje iskustvo s Bosnom i Hercegovinom”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Dobrosusjedski odnosi su način kako ići naprijed i za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu”, saopćio je Pres-ured OHR/EUSR.