BiH
0

Šuvalov: Uspješna godina za odnose BiH i Rusije

FENA
Ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov ocijenio je da je 2007. godina bila uspješna za odnose između Rusije i BiH. Šuvalov je naglasio važnost političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

"Nastavlja se intenzivni politički dijalog između ostalog i na nivou šefova država. U Sarajevu je održana, prva u historiji naših odnosa, sjednica Međuvladine komisije za ekonomska pitanja. Po obimu investicija u privredu BiH, Rusija se popela na treće mjesto", istaknuo je Šuvalov.

Ruski ambasador se nada da će se odnosi između Rusije i BiH postepeno razvijati u različitim oblastima i u 2008. godini.

"Očekujemo da se regulira zastarjeli problem uzajamnih potraživanja. Računamo na nove investicijske projekte s učešćem ruskih preduzeća", kazao je ambasador Šuvalov.

On se nada da će se dolazak u BiH krupnijeg ruskog biznisa doživljavati kao dio ekonomskog preporoda Bosne i Hercegovine, a ne kao predmet neutemeljenih sumnji, strahova i zavisti.

Ambasador Šuvalov je ocijenio da je godina na izmaku za BiH bila puna političkih problema.

"Međunarodna zajednica nije ostvarila svoju namjeru da transformira Ured visokog predstavnika u ured specijalnog izaslanika Evropske unije. Politička kriza, koja je bila vještački stvorena krajem godine, pokazala je da su ranije korišteni načini upravljenja državom uz istovremeno korištenje vanjskih poluga utjecaja konačno zastarjeli i više ne funkcionišu", naglasio je on.

Ruski ambasador Šuvalov je na kraju rekao da očekuje da će ustavni organi vlasti BiH dokazati da je njihova sposobnost za pronalaženje kompromisa i rješavanje složenih pitanja upravljanja državom, koju su oni pokazali tokom ove godine, ne samo slučajna epizoda već početak stabilnog i ohrabrujućeg trenda.