BiH
0

Šuvalov: Rješenje oko glasanja u Srebrenici mora biti u okviru Daytona

FENA
Ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov izjavio je u Banjoj Luci da rješenje u vezi sa inicijativom za izmjenu izbornih pravila, kada je u pitanju Srebrenica, mora da ostane u okviru Daytonskog sporazuma i ne može da bude štetno po jedinstvo ustavno-pravnog prostora RS-a.

"Nikakav pritisak po tom pitanju i rješenje bez konsenzusa nije prihvatljivo", naveo je Šuvalov na pres-konferenciji nakon razgovora sa predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

Ruski ambasador je ponovio i da bilo koji pokušaj da se "zaobiđe" Dayton može dovesti do destabilizacije BiH.

Radojičić je iznio stav da Prijedlog izmjene Izbornog zakona koji je zatražio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić mora biti "veoma pažljivo razmotren, jer se radi o pitanju koje je veoma specifično".

On je ponovio i da su predstavnici institucija RS-a jedinstveni da Srebrenica ne može imati poseban status, te da "ne postoji nikakav mehanizam izdvajanja iz ustavno-pravnog poretka RS-a niti ustavnog poretka daytonske BiH po općinama ili mjesnim zajednicama".

"Srebrenica ne može svojom voljom promijeniti status općine u RS-u u neki drugi status", kategoričan je Radojičić uz stav da bi svaka takva odluka bila neustavna.

On je dodao i da samo predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH može sazvati sjednicu tog tijela kako bi se razmatrao Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

"Danas je u Sarajevu bio pokušaj održavanja jedne nelegalne sjednice Parlamenta BiH", rekao je Radojičić navodeći da je, po njegovim saznanjima, to bio "pokušaj nelegalnog sazivanja sjednice, jer zamjenik predsjedavajućeg nema pravo sazvati sjednicu pored živog predsjedavajućeg koji radi svoj posao".

On smatra da bi sjednica Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine mogla biti održana tokom ove sedmice ukoliko je sazove predsjedavajući, "ali da to ne mogu uraditi drugi kako kome padne na pamet".

Radojičić je rekao da će o inicijativi da se promjene izborna pravila za Srebrenicu, vjerovatno, odlučivati ove sedmice ukoliko se sjednica zakaže, jer bi se 8. maja trebali raspisati lokalni izbori u BiH.

Radojičić i Šuvalov razgovarali su i o ranijim zaključcima, kao i narednoj sjednici Vijeća za implemetaciju mira u BiH.