Sud BiH
0

Sutra završne riječi u predmetu Miloš Stupar i drugi

FENA
Iznošenje završnih riječi u predmetu Miloš Stupar i drugi (Kravice) zakazano je za sutra u Sudu BiH.

Optužnica Miloša Stupara, Milenka Trifunovića, Braneta Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića, Velibora Maksimovića, Dragiše Živanovića, Branislava Medana, Petra Mitrovića, Miladina Stevanovića i Milovana Matića tereti za krivično djelo genocida.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, u periodu između 10. i 19. jula 1995. godine počinili krivično djelo genocida.

Navedeno krivično djelo, kako se navodi u optužnici, je učinjeno u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a i MUP-a RS-a na bošnjačko stanovništvo u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica sa zajedničkim planom djelimičnog istrebljenja skupine bošnjačkog naroda.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su u napadu sudjelovali u različitim svojstvima - Miloš Stupar je djelovao u svojstvu komandanta Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Milenko Trifunović u svojstvu komandira Trećeg voda „Skelani“ u sastavu Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Brano Džinić u svojstvu specijalca-policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Milovan Matić kao pripadnik VRS-a, a ostali optuženi su djelovali u svojstvu specijalaca-policajaca navedenog Trećeg voda "Skelani“.

U optužnici se navodi da su optuženi 12. i 13. jula 1995. godine bili raspoređeni duž ceste Bratunac-Milići između sela Kravica i Sandići, općina Bratunac uključujući i dio ceste kod skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica i preduzimali određene radnje.

Optuženi su, kako se u optužnici navodi, osiguravali i kontrolisali navedenu cestu u skladu sa planom prisilnog preseljenja oko 25 hiljada žena, djece i staraca, bošnjačke nacionalnosti iz zaštićene zone Srebrenice.

Također su, prema istim navodima, 13. jula 1995. godine izvodili sigurnosne operacije u vidu izviđanja i napada iz tenkova i drugog oružja na kolonu Bošnjaka na području Kamenice prisiljavajući muškarce Bošnjake na predaju.

Tokom istoga dana optuženi su navodno patrolirali navedenom cestom i pravili zasjede kako bi presreli i zarobili muškarce bošnjačke nacionalnosti iz kolone muškaraca koji su pokušavali pobjeći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Više hiljada zarobljenih muškaraca su, prema navodima optužnice, držali na i oko livade u Sandićima, općina Bratunac.

Jedan broj njih su predali pripadnicima Vojske RS-a koji su ih odvezli kamionom u nepoznatom pravcu i od kada im se gubi svaki trag.

Ostali muškarci su kamionima transportovani na različite lokacije, uključujući i skladište Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Kako se u optužnici dalje navodi, više od hiljade zarobljenih muškaraca Bošnjaka su zatvoreni u skladište Zemljoradničke zadruge u Kravici.

U ranim večernjim satima istog dana zarobljenici su navodno usmrćeni, u prisustvu optuženog Miloša Stupara, tako što su optuženi Milenko Trifunović, Slobodan Jakovljević, Aleksandar Radovanović, Miladin Stevanović, Petar Mitrović, Branislav Medan, Velibor Maksimović i Dragiša Živanović pucali iz automatskih pušaka, optuženi Brano Džinić na njih bacao bombe, a optuženi Milovan Matić municijom punio okvire koji su korišteni za ubijanje.