BiH
0

Sutra završetak komisijske rasprave o JMB protestima

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebalo da bude okončana rasprava u vezi sa blokadom objekata institucija BiH od 5. do 7. juna, zakazana je za sutra u Sarajevu.

"Na sjednicu Komisije pozvan je i glavni tužilac BiH Goran Salihović, od kojeg očekujemo informacije u vezi sa navedenim događajima", rekla je Srni predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić.

Podsjećajući da se Salihović ne odaziva ni na pozive parlamentarnih domova, Majkić je izrazila sumnju da će glavni tužilac BiH doći na sjednicu Komisije.

"Posebno ne sad kada je Predstavnički dom formirao istražnu komisiju u vezi sa hapšenjem poslanika SDA u ovom Domu Šemsudina Mehmedovića", dodala je Majkić.

Prema njenim riječima, Komisija za odbranu i sigurnost će u svakom slučaju, uz Salihovićevo prisustvo ili bez njega, usvojiti zaključke u vezi sa junskim protestima ispred zgrada Institucija BiH, koji će biti upućeni Predstavničkom domu na izjašnjavanje.

Zaključci bi trebalo da se nađu na sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za četvrtak, 29. avgusta.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači SDP i SBB BiH, a koji će u prvom čitanju biti razmatran na sjednici Predstavničkog doma 29. avgusta, Majkić je rekla da taj prijedlog odstupa od dogovora političkih lidera.

"Vidjećemo kako će proći ovaj prijedlog zakona, o čijim ćemo principima razgovarati na narednoj sjednici Predstavničkog doma", zaključila je Majkić.

Komisija za odbranu i sigurnost dva puta je raspravljala o junskoj blokadi zgrada Institucija BiH, a svoje viđenje na posljednjoj sjednici Komisije, održanoj 22. jula, dali su i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, te direktori sigurnosnih agencija.

Iako pozvan, na sjednicu nije došao glavni tužilac BiH Goran Salihović, zbog čega je odgođeno utvrđivanje zaključaka.

Poslanik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović uhapšen je 19. jula u akciji SIPA-e kodnog imena "Ozren" zbog dovođenja u vezu sa ratnim zločinima u Tešnju 1992. godine, a potom i pušten.

Na sjednici Komisije za odbranu i sigurnost 22. jula direktor SIPA-e Goran Zubac najavio je da će SIPA izaći u javnost sa dokaznim materijalom koji će potvrditi njegove izjave o neprofesionalnom i nezakonitom ponašanju Tužilaštva BiH u slučajevima istraga koje provodi ova agencija, uključujući i Mehmedovićev slučaj.