Sud BiH
0

Sutra zakazana statusna konferencija u predmetu Rade Veselinović

FENA
Statusna konferencija pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Rade Veselinović zakazana je za utorak. Optužnica tereti Radeta Veselinovića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi Rade Veselinović je od maja do kraja 1992. godine kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) Hadžići, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, učestvovao u nezakonitom hapšenju nesrpskog stanovništva općine Hadžići, te njihovom odvođenju u zatočenički centar u dvoranu Kulturno-sportskog i rekreacionog centra u Hadžićima.

U pomenutom centru zatočeni civili su, navodno, premlaćivani, odvođeni na prve borbene linije gdje su kopali rovove, a od osoba muškog pola je traženo da između sebe vrše bludne radnje.

"Optuženi je, navodno, 16. maja 1992. godine, na ulici bez ikakvog povoda, prilikom sprovođenja nezakonito zarobljenih osoba, iz automatske puške pucao na jednu osobu koja je tom prilikom ranjena. Dalje, u optužnici se između ostalog navodi da je optuženi, neutvrđenog dana u junu 1992. godine, zajedno sa grupom neidentifikovanih pripadnika VRS-a u Donjim Hadžićima jednog civila lišio života. Optužen je također da je, početkom jula 1992. godine, zajedno s pripadnicima vojne policije izveo iz zgrade jednu osobu, te je odveo u nepoznatom pravcu, od kad joj se gubi svaki trag", saopćeno je iz Suda BiH.