BiH
0

Sutra vanredna sjednica Predstavničkog doma parlamenta FBiH

FENA
U Sarajevu je za sutra najavljena vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Predviđeno je razmatranje odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine, potvrdio je Agenciji FENA predsjedavajući ovog doma u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Muhamed Ibrahimović.

Na sutrašnjem zasjedanju bit će predloženo i razmatranje Nacrta federalnog budžeta za 2007. godinu, kazao je on.

Ibrahimović je potvrdno odgovorio na pitanje -da li Predstavnički dom može odlučivati u novom poslaničkom sazivu ako se ima u vidu da dosad nije izabrano novo rukovodstvo - predsjedavajući i dva dopredsjedavajuća Doma, mada su verificirani mandati novoizabranim poslanicima.

"Novi poslanički mandati su verificirani i Dom može odlučivati, a ako do sutra budu upućeni prijedlozi kandidatura za spomenute rukovodeće funkcije, bit će i o tome riječi", kazao je Ibrahimović.

Konstituirajuća sjednica ovog federalnog Doma, nakon općih oktobarskih izbora u BiH održana je 21. novembra prošle godine u Sarajevu. Tada su verificirani mandati novoizabranim poslanicima, ali zbog izostanka dogovora stranaka koje participiraju u novom sazivu Parlamenta, nisu predloženi kandidati za rukovodstvo Doma.

Zbog toga je konstituirajuća sjednica tada prekinuta, saopćeno da Dom ipak nije potpuno konstituiran i zaključeno da parlamentarne stranke treba što prije da dostave pismene prijedloge za kandidate na rukovodećim funkcijama.

Prijedlozi nisu upućeni do danas. Sutrašnju sjednicu sazvao je Muhamed Ibrahimović kao predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u dosadašnjem mandatu.