BiH
0

Sutra u Sarajevu skup o regionalnom razvoju

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Shilling i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys učestvovat će sutra u Sarajevu u radu okruglog stola s direktorima regionalnih agencija za razvoj, najavio je danas glasnogovornik OHR-a Kevin Sullivan na pres-konferenciji u Sarajevu.

Regionalne agencije za razvoj, kojima pomaže EC, prije više od tri godine su identificirale ekonomsku sinergiju koja postoji na njihovom području i predložili načine pomoću kojih potencijali svake od regija mogu biti iskorišteni kako bi se poboljšala ekonomska aktivnost i otvorila nova radna mjesta.

Svaka od regionalnih agencija za razvoj je izradila strategiju razvoja koja ističe posebne prednosti i mogućnosti njihove regije i svaka je aktivno uključena u razvoj poslovanja i promoviranje investiranja.

Kako ističu u OHR-u, regionalne agencije za razvoj su postigle određeni uspjeh, ali kada je riječ o postizanju nivoa otvaranja radnih mjesta u regijama kakav je postignut u drugim tranzicionim ekonomijama, BiH je još na početku.

Stoga će rasprava na ovom okruglom stolu, između ostalog, biti fokusirana na iskustva regionalnih agencija za razvoj, posebno kada je riječ o boljoj saradnji i većoj produktivnosti saradnje s raznim nivoima vlasti.