BiH
0

Sutra u Sarajevu dan žalosti zbog dženaze šehida iz Kasindolske ulice

FENA
Zbog dženaze za 37 šehida iz Kasindolske ulice, Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku da sutra 16. oktobra bude Dan žalosti u Kantonu Sarajevo. Na šehidskom mezerju Kovači sutra bit će ukopani muškarci koji su u maju 1992. odvedeni iz Kasindolske ulice i prebačeni u logor Kula.

Tamo su bili sedam dana i nakon toga se za njih nije ništa znalo sve do maja ove godine.Tada su njihova tijela pronađena na Romaniji, nakon čega su prebačeni u Gradska groblja Visoko, gdje je obavljena identifikacija. Svi su ubijeni vatrenim oružjem.

Za ovaj zločin još niko nije odgovarao. Goranu Vasiću se stavljao na teret ovaj zločin, ali je oslobođen ove tačke optužnice.

Inicijativu o proglašenju 16. oktobra Danom žalosti je pokrenulo Udruženje “Žene Kasindolske '92” i načelnik Općine Ilidža Amer Ćenanović.

Na dan žalosti sve zastave će biti spuštene na pola koplja, odgodit će se sve kulturne manifestacije, a na svim kantonalnim tv i radio stanicama puštat će se prigodan program.

Dženaza za 37 šehida iz sarajevske Kasindolske ulice bit će obavljena sutra iza podne-namaza na šehidskom mezarju Kovači. Prije toga, u Carevoj džamiji u 12.00 sati bit će proučen tevhid.