BiH
0

Sutra u Historijskom muzeju otvaranje izložbe o ratnom i postratnom Sarajevu

FENA
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu bit će otvorena izložba fotografija novinara i fotografa katalonskih dnevnih novina "El Puni" iz Girone Miquel Ruiz Avilćsa.

Na izložbi će biti prikazana 31 fotografija: 17 u crno bijeloj tehnici koje su snimljene za vrijeme opsade Sarajeva 1993. i 1995. godine, 14 u koloru koje su snimljene po završetku rata 2002. godine.

Crno bijele fotografije sa ove izložbe su refleksija rata i svakodnevnog života u granatiranom Sarajevu. Fotografije u boji su napravljene kao dio ilustrovanog izvještaja u zadnjoj sedmici januara 2002. godine. Cilj je bio pokušati napraviti istu fotografiju, iz istog ugla i sa istog mjesta. Od početka rata u Bosni i Hercegovini Miquel Ruiz je odmah iskazao svoj interes za događaje koji su se dešavali u to vrijeme. Formirao je nevladinu organizaciju "Fotografi za mir".

[SLIKA]1[/SLIKA]

Tokom rata nastojao je da aktivnostima ove organizacije da podršku svojim kolegama novinarima u Sarajevu i da u isto vrijeme promoviše istinu o karakteru rata u Bosni i Hercegovini.

Prve fotografije izbjeglica iz Bosne koje su se mogle vidjeti u Kataloniji su bile djelo Miquel Ruiza, Na ovoj izložbi Miquel Ruiz daje drugačije viđenje rata na ovim prostorima. To je viđenje s namjerom manje okrutnom, ali ne smanjenog djelovanja. Grad uvijek iz rata izađe sav u krhotinama i to u svim svojim aspektima.

Arhitektura, zgrade i kuće koje su veoma reprezentativno lice grada daju nam sliku koliko daleko može ići ljudska iracionalnost, sposobnost da se u par momenata uništi ono što je stvarano godinama i stoljećima. Fotografije koje se mogu vidjeti na ovoj izložbi su sa namjerom u cmo bijeloj tehnici, onda su fotokopirane, da bi fragmentirali stvarnost, učinili je nekompletnom i difuznom. Kao što su prozori, zidovi i zgrade u Sarajevu.

Miquel Ruiz po završetku rata dolazi u Sarajevo 2002, godine u pokušaju da dijelom sačuva svoj pogled na grad iz najokrutnijeg vremena. On pokušava da sačuva vrijeme koje je nepotrebno izgubljeno, vrijeme rata.

Ova izložba je posvećena sjećanju na sve nevine žrtve svih ratova i poklon je autora Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Interesantno je napomenuti da su građani Katalonije također mogli imati učešće na izložbi, tako što su po fotografijama stavljalil svoje potpise i poruke mira. Otvaranje izložbe je sutra u 19.00 sati.