BiH
0

Sutra u Čapljini i Stocu započinje manifestacija "Dani evropskog naslijeđa"

FENA
Čapljina
Čapljina
U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, u Čapljini i Stocu od 18. do 20. septembra bit će održana manifestacija “Dani evropskog naslijeđa”, kao dio kulturnog programa Vijeća Europe.

Kako je najavljeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, arheologija je tema ovogodišnje, jedanaesti put organizirane, manifestacije.

Ova međunarodna manifestacija je dosad realizirana u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Tuzli, Mostaru, Sarajevu i drugim mjestima na prostoru cijele Federacije BiH.

Tim povodom, 18. rujna će u Čapljini biti održana konferencija za novinare zamjenika premijera i federalnog ministra kulture i sporta Gavrila Grahovca, načelnika općina Čapljina i Stolac Stjepana Šutala i Stjepana Boškovića, savjetnika federalnog ministra kulture i sporta Muhameda Hamidovića, direktorice Zavoda za zaštitu spomenika Lidije Mičić, načelnice Centra za mlade pri Federalnom ministarstvu kulture Azre Lojo-Hajro, te pomoćnice federalnog ministra kulture i sporta za kulturnu baštinu i kulturu Angele Petrović.

Prema programu manifestacije, istog dana (18. rujna) u Čapljini u hotelu "Mogorjelo" počet će i simpozij "Principi obnove i izgradnje sakralnih objekata: primjena i odstupanje", koji će biti nastavljen i u srijedu.

Svečano otvaranje manifestacije predviđeno je istog dana u 20.00 sati u hotelu “Mogorjelo”, kada će biti dodijeljene povelje za doprinos u zaštiti kulturno-povijesnog naslijeđa Federalnog ministarstva kulture i sporta.

U četvrtak će u Počitelju u okviru manifestacije biti održan debatni program posvećen pitanju da li država i lokalna zajednica brinu o zaštiti kulturno-povijesnog naslijeđa.

Planiran je i okrugli sto - prezentacija nagrađenih dokumentarnih i video radova učenika osnovnih i srednjih škola na najtečaju Mladi i naslijeđe i Ljetni kamp Mladi i naslijeđe - Stolac, te izložba replika kulturnog dobra BiH kao suvenir i radionica za mlade.

U okviru manifestacije je predviđena i posjeta arheološkim lokalitetima u Hercegovini - nekropoli Radimlja, arheološkom lokalitetu Helenski grad Daorson u Ošanićima kod Stoca, Karaotoku, lokalitetu Desilo u Hutovom blatu kod Čapljine, te arheološkom lokalitetu Mogorjelo.

Manifestaciju će zatvoriti revija odjeće s etno motivima, koju je pripremila dizajnerica Gordana Zucić. Riječ je o reviji predstavljenoj u zgradi UNESCO-a u Parizu prošle godine, stoji u priopćenju.