UNDP
0

Sutra u Banjoj Luci uništavanje oružja prikupljenog u operaciji Žetva

FENA
Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), u okviru projekta za kontrolu malog oružja (SACBiH), u saradnji s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH organizuje uništavanje 1.200 komada oružja koje je prikupljeno tokom operacija Žetva.

Uništavanje će se obaviti u livnici Jelšingrad, Banja Luka, u četvrtak, najavljeno je iz UNDP-a.

UNDP BiH će i dalje nastaviti da podupire nastojanja na donošenju kompletnijih zakona, čija implementacija omogućuje da se adekvatnije odgovori na sve prisutnije prijetnje i rizike koje predstavlja nelegalno oružje.

Rezultati UNDP-ovog praćenja broja i vrsta incidenata uzrokovanih upotrebom oružja pokazuju da je od januara do juna ove godine zabilježeno 105 incidenata uzrokovanih upotrebom oružja. Od toga broja 22 je smrtno stradalih, a bilo je 16 ubistava, 39 ranjavanja i 11 oružanih pljački.

Cilj UNDP-ovih aktivnosti u okviru programa kontrole oružja i municije u BiH jeste poboljšanje sigurnosne situacije u zemlji putem uvođenja jedinstvenih zakona koji regulišu posjedovanje, nabavljanje i nošenje oružja u BiH, kao i aktivnosti prikupljanja i uništavanja oružja i municije u BiH, navodi se u saopćenju UNDP-a.