Tuzla
0

Sutra svečano otvaranje Trga slobode

FENA
U Tuzli će sutra biti upriličena svečanost u povodu otvaranja Trga slobode u centru grada. Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović uputio je poziv građanima Tuzle da sutra u 20.30 zajedno otvore novoizgrađeni Trg slobode.

"Trg slobode je najveći trg u BiH i realizacija ovog projekta je važan korak u historiji Tuzle. Svaki trg je simbol grada i na njemu se ljudi susreću. Tu nema statusa, nema ulaznica i svi su jednaki. Ovo je deseti trg koji gradimo ili saniramo, a po tome se vidi da je naš cilj da javni novac ulažemo u javne objekte", kazao je Imamović.

Dominantno mjesto na Trgu zauzima velika fontana čije spoljašnje zidove krase ornamenti stećaka, no to na Trgu slobode neće biti jedini simboli srednjovjekovne Bosne. Naime, na dijelu na kojem su najmenski zadržane zelene površine, a gdje je donedavno bila stara fontana, postavljena je skulptura koja simbolizira stećak, a na mermernim pločama kojima je obložena lokacija uklesani su i epitafi sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Epitafi i ornamentika stećaka nadopunjuju već postojeće simbole na Trgu iz svih razdoblja kroz historiju kao što su Čaršijska džamija i česma iz doba osmanske vladavine, zgrada baroka koja simbolizira period austrougarske uprave te nekoliko objekata iz savremenog doba ili bliže prošlosti.

Po riječima načelnika Imamovića predviđeno je da se na trgu još izgradi gradska kuća na temeljima objekta stare zgrade općinske administracije, a u produžetku zgrade privredne komore prema objektu Bit centra, planirana je gradnja visokoškolske ustanove ili naučno-tehnološkog parka. Tender za prodaju ovog zemljišta će biti raspisan nakon otvaranja trga.