Narodna skupština RS-a
0

Sutra stav o statusu Brčko Distrikta

FENA
Narodna skupština RS-a trebalo bi sutra u Banjoj Luci na posebnom zasjedanju utvrditi stav o ustavnom položaju Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u državnom Ustavu, sa ciljem, kako je navedeno, okončanja režima supervizije i arbitraže.

U informaciji vezano da tu tačku, koju je pripremila entitetska Vlada, govori se o amandmanu na Ustav BiH koji je usaglašen i prihvaćen u Vijeću ministara BiH.

Prema tekstu amandmana, Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta koji se može javiti između "jednog ili više entiteta" i distrikta po Ustavu BiH i odlukama Arbitražnog tribunala.

Cilj amandmana jeste da se obezbijedi Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom konačnog statusa i uređenja Brčko Distrikta, koji se može javiti između entiteta.

Precizirano je koliko je članova Skupštine Brčko Distrikta potrebno da budu validni podnosioci zahtjeva pred Ustavnim sudom

Svaki takav spor može pokrenuti većina poslanika Brčko Distrikta, koja uključuje najmanje petinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda, navodi se u Informaciji Vlade o aktivnostima na rješavanju konačnog položaja distrikta.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS-a, a koji je pripremila entitetska Vlada.

Posebno skupštinsko zasjedanje trebalo je da se održi još prije sedam dana, ali je nakon primjedbi na mjere za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS-a, Vlada RS-a taj dokument morala doraditi.