BiH
0

Sutra sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH te Prijedlog okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inozemstvu, sa Izvještajem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koja nije podržala prijedloženi zakon.

Poslanici bi u prvom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o dužnostima i pravima članova Parlamentarne skupštine BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH.

Također bi u prvom čitanju trebali biti razmatrani Prijedlog zakona o Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH, kao i Prijedlog zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.

Na dnevnom redu bi se trebala naći i Inicijativa poslanika Denisa Bećirovića u vezi s pripremom Zakona o zabrani svih neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, uključujući zabranu ustaških i četničkih organizacija, kao i onih koje se naslanjaju na tradiciju Handžar-divizije.

Direktorica nevladine organizacije GARIWO Svetlana Broz danas je ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Berizu Belkiću predala knjige sa potpisima više od 13.500 građana koji su podržali poslaničku inicijativu i tražili od poslanika donošenje zakona o zabrani neofašističkih organizacija u BiH.