BiH
0

Sutra sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za sutra u Sarajevu. Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je Prijedlog zakona o pomilovanju, upućen u proceduru iz poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako je Feni danas rečeno u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH SDA prijedlog zakona je poslan poslanicima uz pozive i on je na dnevnom redu. Prijedlog zakona o pomilovanju koji je predložila Vlada Federacije BiH još nije stavljen na dnevni red.

"On je danas stigao u Parlament FBiH i možda će Vlada sutra tražiti da se to uvrsti u dnevni red. Ali oni to traže po skraćenom postupku. Ako je po skraćenom postupku onda najmanje osam dana do održavanja sjednice materijal treba poslati poslanicima, tako da to neće biti sutra i prekosutra“, rečeno je Feni.

Ipak, kako je kazano, ne zna se šta će poslanici odlučiti i šta će Vlada predložiti.

"Zasad je u dnevni red uvršten prijedlog SDA s kojim se slaže i OHR. Kolegij je predložio mogući dnevni red, a definitivno će se on utvrditi sutra na početku sjednice“, rečeno je.

U Parlament FBiH još nije stigao nikakav dopis iz OHR-a, ali očekuju da će stići jer su kontaktirali s njima i tražili da im se dostavi.

OHR je pozvao Parlament Federacije BiH da na sjednicama planiranim za utorak i srijedu usvoji "ispravnu verziju Zakona o pomilovanjima Federacije BiH, odnosno verziju kojom se poštuje jurisdikcija BiH u krivičnopravnim predmetima i osigurava transparentnost i kontrola javnosti nad tim vanrednim odlukama koje o pomilovanju donose izvršni organi Federacije BiH".

"S obzirom na to da su Parlamentu upućene dvije verzije Zakona, da jasno preciziramo: ispravna je ona verzija koju je uputio Klub SDA, a ne verzija koju je po hitnom postupku prošle sedmice uputila Vlada Federacije BiH. Zakonom koji je poslala Vlada Federacije BiH se ne ispravljaju neki ključni nedostaci kao što je uplitanje entiteta u nadležnosti države“, saopćeno je iz OHR-a.