BiH
0

Sutra sjednica Doma naroda državnog parlamenta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 17. marta na samom početku zbog nedostatka kvoruma, trebala bi biti nastavljena sutra.

Sjednici Doma tada nisu prisustvovala tri delegata iz Kluba srpskog naroda, dva iz SNSD-a i jedan iz DNS-a.

Iz SNSD-a je prije toga bilo najavljeno da delegati iz te stranke u Domu naroda državnog parlamenta neće učestvovati u radu zakazane sjednice dok se, kako je navedeno, ne ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija parlamenta BiH.

Naime, SNSD je bio nezadovoljan izborom članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agancije (OSA) BiH iz Predstavničkog doma.

U međuvremenu, postignut je dogovor o održavanju sjednice Doma naroda, s tim što je dogovoreno da na dnevnom redu sjednice neće biti izbor članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e iz tog doma, dok se ovo pitanje ne riješi.

Prema ranije predloženom dnevnom redu, Dom naroda bi trebao razmatrati Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Članovi Kolegija Doma naroda nisu postigli saglasnost o predloženom zakonu koji je Dom razmatrao u prethodnom sazivu, u julu prošle godine, kada prilikom glasanja nije dobio entitetsku većinu delegata iz RS-a.

Delegati bi trebali razmatrati i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2013., kao i Izvještaj o provođenju općih izbora 2014. godine, koji je pripremila Centralna izborna komisija BiH.

Predviđen je i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz ovog Doma.