BiH
0

Sutra sjednica Apelacionog vijeća u predmetu Momčilo Mandić i drugi

FENA
Sjednica Apelacionog vijeća Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Momčilo Mandić i drugi zakazana je za sutra.

Sudeće vijeće je 27. oktobra 2006. godine izreklo prvostepenu presudu u ovom predmetu kojom je Momčilo Mandić oglašen krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja i falsificiranje isprave, te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina.

Momčilo Mandić je, presudom sudećeg vijeća, oslobođen optužbi da je počinio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela organizirani kriminal i pružanje pomoći osobi koju je optužio Međunarodni krivični sud.

Milorad Govedarica oglašen je krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja i osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, dok su Milovan Bjelica i Mirko Šarović oslobođeni svih optužbi.

Sudeće vijeće je također obavezalo optužene Momčila Mandića i Milorada Govedaricu da solidarno naknade štetu Privrednoj banci Srpsko Sarajevo (PBSS) od 465.833 KM.

Uz to optuženi Momčilo Mandić je, prema presudi sudećeg vijeća, dužan da naknadi štetu PBSS-u od 4.466.150,03 KM. Žalbe na presudu su uložili Momčilo Mandić, branioci Momčila Mandića i Milorada Govedarice i Tužilaštvo BiH.