BiH
0

Sutra se završavaju i dva posljednja luka starog mosta u Konjicu

FENA
Gradnja posljednja dva od šest lukova, koliko ih je prije rušenja 1945. godine imao stari kameni konjički most, bit će završena 12. septembra,
  • Sve je spremno za ugradnju dva ključna, završna kamena, na dva posljednja luka, što ćemo uz malu svečanost uraditi sutra u 12.00 sati, rekao je za Fenu arhitekt - restaurator i rukovodilac gradilišta Onur Ozbašbuk. U most bit će ugrađeno 2.408 blokova sedre, 4.816 klamfi i oko 10 tona olova, a malter se, kao nekada, pravi od pijeska, kreča i mljevene opeke. Poslije završene gradnje lukova, nastavljamo radove na stupovima, zatim slijedi postavljanje kaldrme i priprema kamenih ploča za ogradu mosta. Radit ćemo sve dok nam to budu dozvoljavale vremenske prilike.

Temeljac za radove na obnovi konjičkog starog mosta postavljen je 12. maja 2006. Most, koji je kao posljednja velika turska građevina u BiH izgrađen 1682. godine, porušile su njemačke trupe prilikom povlačenja 3. marta 1945., zatim je izgrađen drveni, pa 1962. čelično-betonski most, da bi njegova obnova u izvornom obliku započela 2006. Most je imao dužinu 101,80 m, širinu 5,25 m, po izgledu je podsjećao na višegradski, imao je «pet stupova sa šest otvora», kako stoji u fermanu o njegovoj gradnji, a sagradio ga je Hasečić Ali -aga iz Blagaja.