BiH
0

Sutra se očekuje potvrda imenovanja nove Vlade FBiH

FENA
Potvrda imenovanja nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za naredni četvorogodišnji mandat očekuje se sutra na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Predsjedavajući Safet Softić sazvao je ovu sjednicu odmah nakon što je iz Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) jutros stigla saglasnost za imenovanje Muhidina Alića (Stranka za BiH) za ministra unutrašnjih poslova.

Prije nekoliko dana, provjeravajući kandidature za pet ministarskih resora, OHR je osporio da Alićev stranački kolega Fadil Jaganjac bude ministar unutrašnjih poslova u novoj vladi. Ostala četiri provjeravana kandidata dobili su tada odobrenje OHR-a. To su Meliha Alić (SBiH) za resor obrazovanja, Vjekoslav Bevanda, ekspertni kandidat za finansije, predložen od Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH), Feliks Vidović (HDZBiH), predložen za resor pravde i Edin Mušić (Stranka demokratske akcije) za resor izbjeglica.

Novi premijer FBiH bit će Nedžad Branković (SDA), a njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda, ujedno ministar finansija i Gavrilo Grahovac (SBiH), ministar kulture i sporta u novoj vladi.

U ostalih deset resora (ukupno ih je 16, premijer je sedamnaesti), ministri će biti Vahid Hećo iz SBiH (energija, rudarstvo i industrija), Nail Šećkanović iz SDA (promet i komunikacije), dok će ministar rada i socijalne politike biti Perica Jelečević (HDZ 1990).

Ministar za boračka pitanja je Zahid Crnkić (SDA), Safet Omerović (SBiH) ministar zdravstva, a Desnica Radivojević (SDA) novi ministar trgovine.

Salko Obhođaš (SDA) je kandidirani ministar u resoru prostornog uređenja, dok su Velimir Kunić (SNSD) i Nevenko Herceg (HDZ BiH) ministri razvoja, poduzetništva i obrta te okoliša i turizma. Damir Ljubić (HDZ 1990) je u novoj vladi ministarski kandidat u resoru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Predstavnički dom je 22. marta već bio potvrdio imenovanje nove Vlade u spomenutom sastavu. Jedina razlika je u tome što je tada bio imenovan i Fadil Jaganjac kao ministar unutrašnjih poslova. Istog dana je OHR poništio imenovanje kompletne Vlade, a kasnije obrazložio da je to učinjeno jer Jaganjac nije dobio potvrdu ovog ureda, pa je SBiH kandidirala potom Muhidina Alića.

Osim sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj se očekuje (ponovna) potvrda imenovanja nove Federalne vlade, pola godine od općih izbora u BiH, sutra poslijepodne bit će održana još jedna sjednica ovog doma. Poslanici će razmotriti prijedlog budžeta FBiH za ovu godinu.

Da bi budžet mogao biti operativan, o njemu se mora izjasniti i federalni Dom naroda. Mada je rok za donošenje budžeta 31. mart, Agenciji Fena je danas rečeno da će sjednica ovog doma biti održana - ili u subotu, 31. marta ili u ponedjeljak, 2. aprila. U svakom slučaju, neće biti nikakvih štetnih finansijskih posljedica u Federaciji, obrazloženo je pritom iz Doma naroda.