BiH
0

Sutra se očekuje imenovanje nove Vlade FBiH

FENA
Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hrecegovine na kojoj se očekuje imenovanje vlade Federacije za naredni četvorogodišnji mandat sazvana je za sutra u 13 sati u Sarajevu. Predviđeno je i obraćanje novog federalnog premijera poslanicima.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić sazvao je ovu sjednicu danas kasno poslijepodne jer je čekao da prethodno stigne neophodna Odluka o imenovanju Vlade koji su potpisali predsjednica FBiH Borjana Krišto i potpredsjednici Spomenka Mičić i Mirsad Kebo.

Ukoliko poslanici Predstavničkog doma potvrde sutra njihovu odluku, nova federalna vlada preuzet će četvorogodišnji mandat nakon više od pet mjeseci od proteklih izbora u BiH. Odluka je potpisana iako iz Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) nije stigla očekivana povratna informacija o provjeri ministarskih kandidatura za pet resora u budućoj vladi, i to pravde, unutrašnjih poslova, finansija, obrazovanja i izbjeglica. Od odgovornih je Agenciji FENA saopćeno da se više nije moglo čekati na OHR-ov odgovor.

Nova Vlada, naime, ima hitnu obavezu da utvrdi prijedlog federalnog budžeta za ovu godinu jer ovaj dokument mora biti potvrđen u Parlamentu do 31. marta da bi postao operativan.

Ukoliko Predstavnički dom potvrdi sutra odluku predsjednice i dvoje potpredsjednika Federacije, premijer nove vlade bit će Nedžad Branković. Jedan od od njegovih zamjenika i ujedno ministar finansija bit će Vjekoslav Bevanda, a drugi zamjenik, ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac.

Fadil Jaganjac kandidat je za ministra unutrašnjih poslova, Feliks Vidović za ministra pravde, a dosadašnji ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo ponovno je kandidat za tu poziciju.

Nail Šećkanović je kandidiran za ministra prometa i komunikacija, Perica Jelečević za ministra rada i socijalne politike, a dosadašnji ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić i dalje je kandidat u ovom resoru.

Zahid Crnkić je ponovni ministarski kandidat za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, dok je Safet Omerović kandidiran za resor zdravstva.

Meliha Alić je kandidatkinja za ministricu obrazovanja i nauke, Desnica Radivojević za ministra trgovine, Salko Obhođaš za ministra prostornog uređenja, a Damir Ljubić u resoru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Velimir Kunić je kandidiran za ministra razvoja, poduzetništva i obrta, a Nevenko Herceg za ministra okoliša i turizma.