Sarajevo
0

Sutra sastanak "Radne grupe za zapadni Balkan komiteta regija Evropske unije"

FENA
Na poziv predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Denisa Zvizdića, Komitet regija Evropske unije potvrdio je da će se Peti sastanak Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta (RELEX - Commission for External Relations & Decentralized Cooperation) održati u utorak 8. jula u Sarajevu.

Prva sesija sastanka će biti posvećena temi "Odnosi EU - Bosna i Hercegovina: nedavna politička zbivanja i promjene na lokalnom/regionalnom nivou", dok će glavna tema sastanka biti "Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u Bosni i Hercegovini i EU u kreiranju multikulturalnog i multijezičkog društva na zapadnom Balkanu".

Uloga Radne grupe za zapadni Balkan je da ojača međunarodnu i međuinstitucionalnu saradnju i da donese platformu za razmjenu iskustava i perspektiva između predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz Evropske unije i njihovih partnera iz zemalja zapadnog Balkana.

Prihvatanjem poziva da se ovako značajan sastanak održi u Sarajevu, Komitet regija Evropske unije je još jednom potvrdio svoj stav da je proširenje najvažniji uslov za uspješnu priču Evropske unije i Evrope u cjelini, te na taj način dao podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka konačnom pridruživanju, saopćeno je iz Press službe KS.