BiH
0

Sutra rezultati projekta "Savjetodavna podrška za preuzimanje i provedbu tehničkih propisa EU"

FENA
U Sarajevu će sutra biti održana konferencija u povodu završetka projekta "Savjetodavna podrška za preuzimanje i provedbu tehničkih propisa EU", saopćeno je iz Evropske komisije u BiH.

Projekt je finansirala Evropska unija u iznosu od 1,2 miliona eura, a rezultati projekta bit će prezentirani na konferenciji.

Skupu će se obratiti predstavnici ITR Projekta, predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predstavnici Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Projekt je koncipiran tako da pomogne Bosni i Hercegovini da ispuni uvjete za izvoz u Evropsku uniju i u zemlje potpisnice CEFTA-e, a kasnije u zemlje članice STO-a koji su vezani za dokazivanje sigurnosti proizvoda.

"Radi se o zaštiti života i zdravlja ljudi, domaćih životinja, okolice i interesa potrošača od nesigurnosti proizvoda, a to je u EU regulirano s 2.000 akata. Osim preuzimanja propisa, EU projekt je pružao podršku izgradnji tehničke infrastrukture za ocjenjivanje usklađenosti proizvoda s propisima, odnosno izgradnju sistema službene kontrole hrane i hrane za životinje. Dok taj posao ne završi, Bosna i Hercegovina neće moći koristiti izvanredne trgovinske mjere EU po kojima ima pravo izvoziti u EU gotovo sve proizvode bez tarifnih i količinskih ograničenja pod uvjetom da dokaže usklađenost s propisima EU o sigurnosti proizvoda, navodi se.