BiH
0

Sutra regionalni dijalog o mobilnosti i turizmu mladih

FENA
Omladinska informativna agencija OIA BiH, u saradnji s Mrežom mladih Jugoistočne Evrope (SEEYN), organizirat će u ponedeljak u Sarajevu regionalni dijalog o mobilnosti, putovanjima i turizmu mladih.

Kako je saopćeno, riječ je o prvom ovakvom susretu na razini BiH koji bi trebao uključiti sve zainteresirane aktere: turističke zajednice, nadležna ministarstva, omladinske i studentske organizacije, turističke agencije, specijalizirane organizacije/firme za omladinski turizam (omladinski hosteli, Ferijalni savez BiH i dr.).

Mobilnost mladih je izuzetno važna tema za razvoj jedne zemlje, unapređenje vještina i pogleda na svijet mladih ljudi, a prioritetna tema je posebno ako 33 posto mladih nikada nije putovalo van svoje zemlje i ako 40 posto mladih ne posjeduju pasoš.

Osnovni cilj ovoga okupljanja je započeti dijalog na koji način promovirati mobilnost mladih još više u BiH, osigurati veće sudjelovanje mladih u takvim programima, dobiti podršku nadležnih institucija, te posebno identificirati prepreke, izazove i najvažnije aktere u ovoj oblasti.

Jedna od tema je i pitanje regionalne saradnje mladih.

Osnovni nalazi ovoga dijaloga, te druga dva u Zagrebu i Beogradu bit će zvanično predstavljeni i na Evropskoj konferenciji o mobilnosti mladih u Beogradu početkom maja koju organizira Vijeće Evrope i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.