Regionalni zvaničnici u Sarajevu
5

Sutra regionalna konferencija o standardizaciji romskog jezika

FENA
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Udruženje Kali Sara romski informativni centar organizirat će 19. novembra u Sarajevu regionalnu konferenciju "Standardizacija romskog jezika za zemlje zapadnog Balkana".

Povod ove konferencije je izdavanje knjige "Standardizacija romskog jezika" autora prof. Rajka Đurića, saopćeno je iz ovog udruženja.

Regionalnu konferenciju će otvoriti savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Vjekoslav Bakula, zamjenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije Dragoljub Acković i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Republike Crne Gore Sabahudin Delić, dok će se uime donatora skupu obratiti izvršna direktorica UNICEF-a BiH Florence Bauer, izvršna direktorica Fonda otvoreno društvo BiH Dobila Govedarica, kao i potpredsjednik Kali Sare romskog informativnog centra Dervo Sejdić.

Romski jezik predstavlja nedjeljiv dio identiteta romskih zajednica. Romski identitet i kultura prepoznati su kao sastavni dio istorije zemalja u regiji, s posebnim fokusom na Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i BiH zbog toga što su romske zajednice u bivšoj Jugoslaviji dijelile isti životni prostor i govorile istim drugim/službenim jezikom.

Da bi se unaprijedilo pravo na romski jezik, potrebno je da se izradi nastavni plan i program, razvije didaktički materijal koji bi nastavni kadar i autori koristili kao referentni materijal.

Bez dokumentacije koja sadrži standardizaciju romskog jezika bilo bi nemoguće ispuniti ovaj zadatak.

Skup će biti održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.