BiH
0

Sutra razmatranje amblema Republike Srpske

FENA
Simboli RS-a koji su proglašeni neustavnim
Simboli RS-a koji su proglašeni neustavnim
Sjednica Komisije za utvrđivanje novih simbola Republike Srpske, na kojoj će biti razmatran izbor prijedloga rješenja za amblem(e) RS-a, te nastavljena rasprava o užim kriterijima za grb RS-a, zakazana je za sutra, 13.aprila u Banjoj Luci.

Predsjednik Komisije Igor Radojičić bi na sutrašnjem zasjedanju trebalo da izloži prijedloge elemenata sadržaja grba RS-a, a na osnovama današnje rasprave.

Komisija je ranije ocijenila da je potrebno i dalje sistematski pristupati provođenju Odluke Ustavnog suda BiH kojom su proglašeni kao neustavni grb i himna RS-a, kao i raspravi o elementima grba RS-a, kako bi se pokušala postići što šira saglasnost.

Uz ocjenu da je mandat Komisije „da vodi čitav postupak pripreme i razmotri sva moguća rješenja u vezi s Odlukom Ustavnog sudaBiH“, te da je Ustavni sud na sjednici 30. marta ove godine verifikovao konačan tekst svoje odluke, Komisija je predložila Narodnoj skupštini da zakonom utvrdi amblem(e) kao dodatne simbole RS-a i zakonom uredi njihovo korištenje.

Pored grba, zastave i himne, RS bi time bi imala i amblem(e), čija bi upotreba bila propisana zakonom.

Komisija smatra da sadržaj amblema trebaju biti zastava RS-ai naziv ili inicijali Republike Srpske.

Ocijenjeno je i da uvođenje amblem(a) ni na koji način ne prejudicira, niti supstituiše prijedlog rješenja kriterija za grb, već predstavlja dodatni prijedlog koji Komisija utvrđuje na osnovama dosadašnje rasprave, a posebno imajući u vidu kratkoću roka za predlaganje kriterija za grb, potrebu daljeg usaglašavanja o kriterijima za grb, te potrebu hitnog rješenja potencijalnih administrativnih problema koji bi nastali objavljivanjem konačnog teksta Odluke Ustavnog suda BiH u Službenom listu BiH.

Predsjednika Komisije je ovlašten da odmah kontaktira „istaknute umjetnike“ koji bi Komisiji pripremili idejno rješenje amblema za sutrašnju sjednicu Komisije.

Za potrebe dizajniranja amblema Komisija će odrediti adekvatnu naknadu koja bi bila plaćena autoru rješenja koje bude izabrano. Ugovorom se mora propisati potpuni prenos autorskih prava, prava neograničenog korištenja amblema na Republiku Srpsku. Predviđena naknada obezbijediće se zahtjevom prema Vladi Republike Srpske, u skladu s Odlukom o formiranju Komisije.

Komisija je preporučuje Vladi Republike Srpske da zaduži ministarstva i Sekretarijat za zakonodavstvo da hitno utvrde u kojim zakonima je potrebno izvršiti izmjene i dopune u smislu konačne Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, broj U-4/04.