Tasovčići
0

Sutra protesti poljoprivrednika

FENA
Poljoprivrednici iz Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije održat će sutra, 2. augusta, u vremenu od 9 do 10 sati u mjestu Tasovčići mirne proteste.

Protesti će se održati kako bi poljoprivrednici upozorili na veoma teško stanje u kojem se nalaze, a sve zbog uvoza ogromne količine stranih poljoprivrednih proizvoda u našu zemlju.

"Protestiramo zbog ogromne količine uvezenih poljoprivrednih proizvoda iz drugih zemlja u našu zemlju zbog čega naša roba propada", kazao je predstavnik poljoprivrednika iz Čapljine Pero Jurković te dodao kako je na domaćem tržištu previše uvozne robe koja je loša i nekvalitetna, a ne postoje adekvatne mjere njenog ulaska u našu zemlju.

"Naše su granice širom otvorene za stranu robu, a domaća se roba ne izvozi na tržište drugih zemlja", napomenuo je Jurković. Pritom je istaknuo da ne postoji zemlja koja ne izvozi svoju robu kod nas.

"Čak se na našem tržištu pojavljuju paprike iz Tunisa, a mi imamo dovoljno domaćih proizvoda da možemo sve domaće potrošače opskrbljivati cijelu godinu", kazao je Jurković.

On je dodao kako poljoprivrednici od vlasti traže uvođenje kontrole uvoza strane robe te da se uvoze samo oni proizvod koje koji se u našoj zemlji ne mogu proizvodit, inače će domaći poljoprivrednici propasti.